Ga je een bouwgrond kopen? Dit moet je weten!

Waar te beginnen als je, net als Sonja en Jeroen, zelf een huis wilt bouwen? Stap 1: regel een stuk bouwgrond waarop dat droomhuis komt te staan.

Bouwgrond vinden

Heb je al een locatie op het oog? Lokale makelaars weten vaak wel waar bouwgronden zijn of nog komen. Ook online vind je een groot aanbod. Informatie over waar je een woning mag bouwen (en hoe die eruit moet zien), vind je in het bestemmingsplan van de desbetreffende gemeente.

Bouwgrond kopen checklist

Bij het zoeken naar een grond, is het goed om hiermee rekening te houden:

AFMETING
Past je droomhuis erop? Plus die garage of werkruimte? Blijft er dan ook nog een stukje voor de tuin over? En hoe zit het met parkeerplaats?

BESTEMMING
Dat een perceel in woongebied ligt, wil niet per se zeggen dat het om bouwgrond gaat. Om er een woning op te mogen bouwen moet het dus een woonbestemming hebben en mag het niet gaan om een stuk landbouwgrond of recreatiegrond. Dit kan je nagaan bij de verkoper van de grond door het Stedenbouwkundig Attest op te vragen. Het is ook mogelijk om dit attest in te kijken bij de gemeente.

BOUWVOORSCHRIFTEN
Wat mag je bouwen? Heeft de gemeente richtlijnen voor de ligging van het perceel, de helling van het dak, de hoogte van de dakgoot en eventueel zelfs het kleurengebruik? Dit staat allemaal in de bouwvoorschriften. Ben je van plan een architect aan te nemen? Dan is het zijn taak om rekening te houden met deze voorschriften bij het uittekenen van de woning.

BODEM
Veel woningbouwers bouwen alleen op bouwrijpe grond. Ofwel: grond met een bodemattest. Het beschermt je tegen een mogelijk vervuilde of zelfs verontreinigde grond.

NUTSVOORZIENINGEN
Hoe ver weg liggen ze en wat moet je zelf laten aanleggen? Bij een nieuwbouw moet je verplicht een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) plaatsen. Dit staat ook in de bouwvergunning.

HARDHEID VAN DE GROND
Hoe moet er gefundeerd worden? Om dat te bepalen is de aard van de grond belangrijk en de plannen van je woning. Je kan kiezen voor rechtstreekse fundering, strokenfundering, fundering op palen of putten of een algemene funderingsplaat (zwevende vloerplaat).

OMGEVING
Blijft het uitzicht hetzelfde? En de infrastructuur? Zijn er genoeg voorzieningen (school, winkel en andere openbare voorzieningen)? Houd rekening met bestaande en toekomstige bebouwing en wensen. Ook de oriëntatie van je bouwgrond is niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld zon op je terras wil ’s middags of nadenkt over zonnepanelen op het dak. Deze keuze is natuurlijk voor iedereen persoonlijk, maar heeft wel zijn consequenties.

ADVIES VAN EXPERTS
Laat je goed inlichten door een (bodem)deskundige en/of gespecialiseerde makelaar. Oók over ontbindende voorwaarden, zodat je bent ingedekt wat betreft onder andere het krijgen van een bouw- en huisvestingsvergunning, het rondkrijgen van de financiering en bodemverontreiniging.

Heb je al een grond?

Ben je al grondbezitter en wil je deze grond gebruiken om zelf een huis op te laten bouwen, check dan om te beginnen bij de gemeente of je grond een woonbestemming heeft en wat de bouwmogelijkheden zijn. Ook deze grond moet worden onderzocht en eventuele vervuiling verwijderd, voordat je erop mag bouwen. Verder is het belangrijk de grond op de hoogte van het grondoppervlak te brengen en eventuele obstakels te verwijderen (in het geval van bomen is een kapvergunning nodig). Staat er al een huis op je eigen grond, dan is een sloopvergunning vereist. Vaak is het aantal kuub van dat huis bepalend voor de grootte van de nieuw te bouwen woning. Check dus ook voor zo’n grond altijd de bouwvoorschriften. Regel tot slot een bouwvergunning.

Bron: vtwonen 11-2018 | Fotografie Margriet Hoekstra | Binnenkijken in een stadsvilla in IJburg

nog meer: vtverbouwen