Badkamer (laten) verbouwen? 7x handige tips

Kamerscherm met rondingen (vtwonen.nl). Gekleurd bad met gestoffeerde ombouw, los verkrijgbaar vanaf 170 x 75 cm(intercodam.com). Rond kleed (vtwonen.be). Grafische prints, ingelijst (hkliving.nl). Glas (frozenfountain.com), hammamdoek, badjas (hammam34.com). Beeld

Je badkamer (laten) verbouwen kan een hoop stress opleveren, want het is niet zomaar een klus. Gelukkig zijn er tips die het eenvoudiger maken én die je zelfs een hoop plezier opleveren waardoor verbouwen een feestje wordt! Lees de 7 beste tips voor een compleet nieuwe badkamer.

Lees verder onder de advertentie

1. Badkamer (laten) verbouwen met behulp van Pinterest

Misschien wel de leukste stap van een verbouwing is het opdoen van inspiratie. Maak een board op Pinterest, knip uit tijdschriften en maak een moodboard of bezoek showrooms om erachter te komen hoe jouw droomruimte eruitziet. Uit al die droombadkamers kun je precies jouw wensen halen: wat mag er absoluut niet ontbreken in de ruimte, voor welke kleuren ga je en welke accessoires zijn nodig om die droom te realiseren? Groot dromen mag. Je kunt later kijken wat er realistisch binnen jouw ruimte en budget past.

2. Maak een stappenplan en indeling

Bij het opdoen van inspiratie is groot dromen gewenst, en is het juist heerlijk om de mooiste van de mooiste badkamers te bekijken. Maar mits je in een kast van een huis woont en miljoenen op de bank hebt staan, zijn er een paar beperkingen om rekening mee te houden. De grootte van je badkamer en het budget voor de verbouwing, om er een paar te noemen. Het is dus noodzaak om een uitgebreid stappenplan te maken en goed na te denken over de indeling van je nieuwe badkamer. Plaats je al het sanitair terug op dezelfde plek of vervang je de douche voor een bad? Er is veel mogelijk, maar het één kost meer tijd dan het ander.

LEES OOK
Weinig tijd, groots effect: een badkamer make-over in 1 week

Lees verder onder de advertentie

3. Doe inspiratie op bij andere badkamers

Een badkamer kan in de showroom nog zo prachtig zijn, uiteindelijk moet de ruimte ook praktisch zijn. Je brengt er immers dagelijks een hoop tijd door. Let dus goed op wanneer je in andere badkamers bent -of dat nou op vakantie of bij familieleden is. Welke afstapjes vind je onhandig en van welke elementen geniet je juist enorm in een andere badkamer? Probeer deze terug te laten komen in jouw eigen ontwerp.

4. Besparen op kosten badkamer (laten) verbouwen

De verbouwing van een badkamer maak je zo duur als je zelf wilt. Kies je ervoor om alles zelf te doen, of laat je professionals komen die jouw badkamer verbouwen? Dit scheelt uiteraard aardig wat in prijs. Maar naast deze overweging, kun je ook op andere manieren kosten besparen.

  • Ga bijvoorbeeld eens op zoek op de tweedehands markt, voor zowel sanitair als badkamermeubels. Het zal je verbazen hoeveel mooi aanbod er tweedehands te verkrijgen is. Zo tik je die ene badkuip van dat normaal onbetaalbare merk, misschien wel voor een budgetprijs op de kop.
  • Liever geen tweedehands spullen in je badkamer? Dan kun je er bij veel winkels ook voor kiezen om een showmodel badkamer aan te schaffen. Soms zitten er wat krasjes op, maar je krijgt er vaak behoorlijk wat korting op. En die krasjes? Die ontstaan anders ook wel na eigen gebruik.
  • Denk er ook eens aan om kosten te besparen ná de installatie van je badkamer. Hoe je dat doet? Door waterbesparende kranen en douchekoppen aan te schaffen, bijvoorbeeld. Deze zijn dan wel wat duurder in aankoop, uiteindelijk bespaar je heel wat kosten op je water- en energierekening.
  • Dan zijn er ook nog wat budgettips om kosten te besparen, alleen leggen die de verbouwing wel wat beperkingen op. Behoud je namelijk de indeling van je huidige badkamer, dan voorkom je een boel extra werk -en dus kosten. Ook leidingen en elektra hoeven niet verlegd te worden wat een hoop scheelt.
  • Accessoires maken het verschil, en die kun je zo duur maken als je zelf wilt. Met een andere kleur badmat en handdoeken, een nieuw handdoekenrekje en een prachtige spiegel krijgt je badkamer zo een nieuwe uitstraling. Een kleine aanpassing, met een groots effect.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Dit zijn de gemiddelde kosten van een nieuwe badkamer

5. De beste tegels en vloer voor jouw ruimte

Over het uiterlijk van de nieuwe badkamer heb je vast al nagedacht, maar als het om tegels en verf gaat, draait het niet alleen om uitstraling. Ook onderhoud, duurzaamheid en kosten bepalen het plaatje. Ga je voor materiaal tegen de muren dat snel schoon te maken is, maar er misschien wat goedkoper uitziet? Of ga je voor het duurste en chicste materiaal, waarbij de poetsbeurt langer de tijd kost? Keuzes, keuzes en nog eens keuzes.

6. Welke verlichting maakt jouw badkamer af?

Verlichting maakt of breekt een ruimte. Dat geldt ook voor de badkamer. Zo mag het licht niet te donker zijn, want je wilt jezelf wel kunnen zien in de spiegel. Maar te fel? Dat werkt ook niet bevorderlijk. Maak een afweging tussen de twee of ga voor verlichting met meerdere standen. Voor welke keuze je ook gaat, kies specifiek voor badkamerverlichting. Deze is bestand tegen vocht en gaat het langst mee.

Lees verder onder de advertentie

7. Zelf verbouwen versus laten verbouwen

Heb je nagedacht over bovenstaande keuzes, dan staat je nog één lastige beslissing te maken: doe je alles zelf of laat je de boel verbouwen? Hoe meer je zelf doet, hoe goedkoper de verbouwing uiteindelijk wordt. Ben je geen handige klusser? Kijk dan wat wél kan. Voor het slopen van oude tegels en voor de puntjes op de i zoals kitten en de wastafel bevestigen, hoef je echt geen professionele klusser te zijn. Laat het verleggen van de leidingen aan een bedrijf over en pak zelf op wat wel lukt.

Bron: vtwonen 08-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen