Als je er niet meer onderuit kunt: de trap verven

Afgesleten plekken op je trap kun je vrij lang negeren, maar er komt een tijd dat ontkennen geen zin meer heeft. Ga dan meteen in aan de slag, want met de juiste voorbereiding valt een trap verven eigenlijk best mee. 

De juiste verf voor je trap

Een trap wordt intensief gebruikt en is daardoor gevoelig voor krassen en stoten. Bezuinig daarom niet op de verf en ga voor kwaliteit: je betaalt er wat meer voor, maar de trap blijft veel langer mooi. En je moet er niet aan denken om over een jaar weer te moeten schilderen, toch? Bekende verfmerken zoals Sikkens, Sigma en Wijzonol hebben speciale traplak, dit is meestal watergedragen lak die kei- en keihard wordt. Precies wat je nodig hebt voor een trap. Er is ook anti-slip trapverf waar een kleine korrel in zit en daardoor voorkomt dat je uitglijdt. De traplak is bij de verfwinkel mengbaar in elke kleur die je maar wilt.

Voorbereiding

Voordat je kunt gaan verven, moeten er eerst nog een paar dingen gebeuren:

  • Afplakken: omdat je niet wilt dat je vloer en muren onder de verf komen te zitten, is het verstandig om afdekfolie op de vloer te leggen en de muren af te plakken met afplaktape.
  • Ontvetten: maak de ondergrond of de oude verflagen goed schoon met een ontvettend reinigingsmiddel zoals St. Marc, dit is een biologische ontvetter. Als je namelijk niet ontvet schuur je de vetresten mee in het hout.
  • Haal afgebladderde verf weg en repareer gaten en beschadigingen met houtplamuur.
  • Schuren: na het ontvetten moet de trap geschuurd worden met een kleine korrel om de ondergrond ruw te maken. Hierdoor hecht de nieuwe verflaag veel beter.
  • Breng na het schuren een primer aan.
kleine zolderwoning wit met gele stoelen

Wil je nog gewoon naar boven kunnen met de trap?

Sla met verven dan elke keer een trede over en verdeel het werk in 2 delen.

Verven maar!

Alle stappen hierboven doorlopen? Dan gaat het trap verven eindelijk beginnen. Let op: wil je nog gewoon naar boven kunnen met de trap? Sla met verven dan elke keer een trede over en verdeel je klus zo in 2 delen. Geef de ongeschilderde treden een post-it of plak er een stukje tape op. Zo weet je zeker dat je op de goede trede loopt. Aan de slag!

  • Eerst de grondverf: omdat een trap veel wordt gebruikt, is het aan te raden om eerst 2 lagen grondverf aan te brengen. De treden kun je met een roller doen, maar voor de zijkanten en hoeken kun je beter een kwast gebruiken. Vergeet niet om na de eerste grondlaag de trap weer stof- en vetvrij te maken en licht te schuren.
  • Na het aanbrengen van de 2 grondlagen kun je de trap aflakken. Ook de lak breng je het liefst in 2 lagen aan. Dan weet je zeker dat de trap weer een tijd mee kan. Lees hier hoe je kwasten kunt bewaren.

De lak is meestal pas na 14 dagen helemaal uitgehard, loop er voor die tijd niet met schoenen op. Het uitharden neemt echt wat tijd in beslag en het zou zonde van al je werk zijn dat teniet te doen.

En dan? Geniet van het werk dat je hebt verzet en vergeet niet jezelf een schouderklopje te geven.

nog meer: vtverbouwen