Zo bereid je jouw kinderen het best voor op een verhuis

beeld vtwonen Beeld

Verhuizen is niet enkel voor de ouders maar ook voor de kinderen heel stresserend. Want een nieuw huis betekent vaak ook een nieuwe school en nieuwe vriendjes, een niet te onderschatten aanpassing voor jonge kinderen. Met de volgende tips maak je het verhuizen toch zo aangenaam mogelijk voor het hele gezin. (In samenwerking met Verhuizingen DAC)

Lees verder onder de advertentie

Voorbereiding

Bereid je kind een aantal weken voor de verhuisdatum al voor op de nieuwe situatie: ga al even kijken in het nieuwe huis, lees een verhaaltje voor waarin verhuizen centraal staat, vertel over de nieuwe school of opvang, wie zal komen helpen, … Op die manier weet je kind wat hem te wachten staat en kan hij nog alle vragen stellen waar hij mee zit. Let wel op dat je je kind niet té vroeg inlicht, want dan duurt het wachten op de grote dag misschien nog wel héél lang.

Regelmaat

Kinderen hebben nood aan regelmaat. Probeer dus bij het verhuizen niet plotseling de volledige routine om te gooien. Probeer tijdens de hectische verhuisperiode zo veel mogelijk vaste afspraken met je kind te behouden; denk aan een verhaaltje voor het slapengaan, sportlessen, avondmaal met het gezin, …

Samen sterk

Laat je kinderen ‘helpen’ bij de verhuis: mee dozen vullen, muren schilderen (al is het maar een klein stukje), spullen in de auto zetten, de verhuischecklist mee afvinken,… Zo voelen ze zich betrokken bij het hele verhuisgebeuren en nemen ze er makkelijker vrede mee. Of vinden ze het stiekem wel heel erg leuk en spannend.

Lees verder onder de advertentie

Eigen plekje

De grootste aanpassing voor je kind is wellicht z’n nieuwe kamer. Laat je zoon of dochter zelf een aantal spullen op zijn of haar oude kamer inpakken en meenemen naar het nieuwe huis. Zorg ervoor dat de belangrijkste kleine spullen zoals een zijn of haar lievelingsknuffel en een voorleesboekje nog even in de oude kamer blijven. Die kan je kind dan op de grote dag zelf in een rugzakje meenemen naar het nieuwe huis. Daarnaast is het ook een goed idee om je kind wat inspraak te geven in hoe de nieuwe slaapkamer eruit zal zien. Ga samen shoppen en maak er de leukste kamer van met enkele vrolijke spullen en een nieuw laagje verf. Wedden dat ze er straks niet meer weg te slaan zijn?

Nog meer verhuistips?

Wie het verhuizen snel en efficiënt wil laten verlopen maar niet aan vrije tijd wil inboeten, kan terecht bij een verhuisfirma zoals Verhuizingen DAC. Zij zorgen ervoor dat alles netjes en snel wordt afgeleverd bij je nieuwe stekje, zodat jij niet met dozen moet sleuren en heen en weer moet rijden. Resultaat? Meer quality time voor jou en je kind!

Bron: in samenwerking met Verhuizingen DAC. | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie: Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 2, aflevering 1

Lees verder onder de advertentie