Zo kun je zelf uien kweken

beeld vtwonen Beeld

Uien zijn een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. Hoe leuk is het dan om zelf uien te weken in jouw eigen moestuin. Dat is helemaal niet moeilijk en leuk om te doen. En je hebt geen grote moestuin ervoor nodig.

Lees verder onder de advertentie

Zelf uien zaaien

Uien groeien onder de grond, het zijn tweejarige planten. Je zaait ze in het ene jaar, hier groeien kleine uitjes uit, pootuien of plantuien genoemd. Deze pootuien bewaar je droog en koel en plant je na de winter in het volgende voorjaar uit. Ze groeien in één zomer uit tot een stevige, smakelijke bol.

Makkelijk uien kweken met pootuien

Het zelf zaaien van uien is wat bewerkelijk, het is makkelijker om aan het eind van de winter pootuien te kopen en deze uit te planten in de tuin. Je kunt deze pootuien of plantuien planten zodra de bodem begint op te warmen, meestal vanaf eind februari tot half maart. Uien groeien snel in de tuin, ze zijn in juli al te oogsten.

De beste grondsoort voor uien

Uien groeien op alle gronden met een losse structuur. Ze hebben een hekel aan natte grond. Meng alleen goede verteerde compost door de grond, want verse stalmest of compost trekt de uienvlieg aan.

Lees verder onder de advertentie

Zo werkt uien planten

Plant de pootuitjes op rijtjes, circa 8 cm uit elkaar. Zorg dat het bovenste puntje van het bolletje net boven de aarde uitsteekt. Houd tussen de rijen 30 cm ruimte over. Geef ze niet veel mest, anders schieten ze door en maken veel blad en zelfs bloemen. En je wilt juist dat ze ondergronds gaan groeien en mooie grote uien maken. Onkruid wied je met de hand rondom de uien weg. Of vind tuingereedschap in onze shop om je een handje te helpen. Uien wortelen ondiep, met een schoffel beschadig je de uien snel.

En dan uien oogsten

Als het loof begint uit te drogen en omvalt, is het tijd om te oogsten. Trek ze met loof en al uit de grond en leg de uien op een rooster te drogen. Of hang ze tot een bosje gebonden onder een afdak te drogen. Als ze goed droog zijn, kun je ze maanden bewaren. Leg ze droog en donker weg in een oogstkist of een uienmand bijvoorbeeld.

Wist je dat je ook zelf knoflook kunt kweken?

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag!