Zo kun je genieten van de tuin als het koud is buiten

Nu de koudere seizoenen zijn aangebroken, zitten we massaal veel meer binnen. Zonde eigenlijk, want de buitenlucht is zo gezond voor je. Om in de herfst en winter toch te genieten in de tuin kun je aantal dingen toepassen. Zo wil je zelfs met rotweer naar buiten! 

vtwonen tuin make-over met picknicktafel en buitenkachel

Windvrije hoek

Om zo min mogelijk last te hebben van weersinvloeden in de tuin, moet je de ultieme plek uitkiezen. Zo kan de wind, zeker in het naseizoen, een flinke bottlenecker zijn als het om comfortabel zitten in de tuin gaat. Kies dan ook een plek in de tuin waar zo min mogelijk wind staat. Als je last hebt van veel wind in de tuin kun je overwegen om een schutting te plaatsen of een zitkuil te maken. Een tijdelijkere oplossing krijg je door tuinschermen te plaatsen, zoals deze geïnspireerd op Louvre-deurtjes!

Overkapping

De perfecte manier op in de tuin te genieten als het koud is, is natuurlijk onder een overkapping. Op die manier ben je beschermd tegen een regen, sneeuw en wind. Ook fijn: de warmte die je opbouwt onder een overkapping blijft veel langer hangen. Overkappingen kun je laten maken of zelf maken als je een beetje handig bent. Sommige overkappingen kun je in een makkelijk bouwpakket bestellen. 

Een tijdelijke overkapping kun je creëren met een spanzeil of schaduwdoek. Zorg alleen wel dat deze op de juiste manier geplaatst wordt. Denk bijvoorbeeld aan het afvoeren van regenwater of het zorgen voor de juiste spanning op het doek. Anders draai je door van het flapperen…

Warmtebron

Om het nog behaaglijker te maken in de tuin of onder een overkapping mag een warmtebron natuurlijk niet ontbreken. Tegenwoordig zijn er tal van opties. Denk aan vuurkorven, buitenhaarden of terrasverwarmers. Is je tuin wat kleiner of heb je een balkon? Dan is een vuurtafel zoals deze de uitkomst. 

LEES OOK
Alles wat je moet weten over tuinkachels

Zacht en gezellig

Als het koud is buiten kruip je het liefst weg onder een dekentje op de bank. Maar dat ritueel kun je ook gewoon naar buiten verplaatsen. Extra behaaglijk maak je het in de tuin met het gebruik van sierkussens en plaids. Het liefst in extra warme en aaibare materialen. Denk aan velours, nepbont of wol. Zoals deze lichtroze plaid van lamswol. Gooi die loungeset of tuinbank er maar vol mee! 

Een winterse barbecue

Dat barbecues alleen georganiseerd kunnen worden in de zomer is niet helemaal waar. Een winterbarbecue kan namelijk net zo leuk en gezellig zijn. Zeker omdat de barbecue tegelijkertijd kan functioneren als extra warmtebron. Zorg voor fijne gerechten, drankjes en maak het extra gezellig met lichtjes en tuinfakkels. Zorg dat iedereen goed ingepakt op de barbecue verschijnt om de grootste koude te tackelen. Een bijzondere avond wordt het zeker! 

Kleur je tuin met planten

Wie denkt dat er geen plant groeit tijdens de herfst of winter heeft het niet bij het juiste eind. Zo zijn er genoeg planten die voor kleur kunnen zorgen in de tuin in het naseizoen. Je moet alleen weten welke. Door de juiste balans te vinden in planten kun je het hele jaar door genieten van een kleurrijke tuin. Dat maakt het een stuk gezelliger. Dat wordt genieten van de tuin als het koud is, toch?

LEES OOK
Planten in de winter: deze bloeien in de tuin of op het balkon

nog meer: tuinieren