Zo kies je het beste tuinmeubels

beeld vtwonen Beeld

Maak van je terras of balkon een fijne relaxzone met mooie tuinmeubels. En omdat dat best een aanschaf is, is het zeker de moeite om goed voorbereid te gaan shoppen. Hier moet je aan denken bij het kiezen van je nieuwe tuinmeubels.

Lees verder onder de advertentie

Ruimte

De beschikbare ruimte en het aantal mensen dat er doorgaans in de tuin zit, is het eerste waar je aan denkt. In een tuin of op een flink dakterras kun je misschien wel een eettafel en een loungeset kwijt en heb je ook nog plek voor een buitenkeuken. Zo krijg je er echt een buitenkamer bij. Maar voor een balkon of kleine stadstuin moet je slim denken en op zoek gaan naar meubels en accessoires die op meerdere manieren te gebruiken zijn. Tel het aantal zitplekken dat je nodig hebt en zorg voor voldoende zitruimte. Liefst wat extra, voor als je gasten hebt.

Chillen, barbecueën, zonnen

Zeker in het geval van een minder groot terras of balkon (of misschien wil je je tuin niet vol zetten met meubels), is het handig om te bedenken wat je daar liefst doet. Wil je er barbecueën en eten, zit je liever te chillen met vrienden of lig je graag in de zon? Dat maakt vaak al snel duidelijk wat je nodig hebt. Voor alles lijk je andere meubels nodig te hebben, maar dat is niet altijd zo. Met een loungeset waarvan de tafel in hoogte verstelbaar is, kun je zowel loungen als dineren. En in een verstelbare stoel kun je zonnebaden en zitten.

Lees verder onder de advertentie

Veel of weinig onderhoud

Laat je je meubels de hele zomer (en winter) buiten staan, kies dan voor meubels van weerbestendige materialen, zoals kunststof, wicker, hardhout, teak (let op het FSC-keurmerk) en aluminium. Buitenmeubels staan in de volle zon, maar ook in de regen: ze hebben heel wat te verduren. Kiezen voor kwaliteit is altijd het beste. Helaas zijn goede buitenmeubels best prijzig, vaak vergelijkbaar met je binnenmeubels. Waarschijnlijk doe je er ook net zo lang mee. Het is een investering, maar als je kiest voor goede kwaliteit heb je er ook jaren plezier van. Om de weerbestendigheid van de verschillende materialen te realiseren, is soms wel onderhoud nodig. Het ene materiaal vraagt meer van je dan het andere. Ga je graag aan de slag, dan is het vast geen probleem dat je houten meubels een keer per jaar in de verf, was, olie, autowas of beits moet zetten. Als je kiest voor kunststof of aluminium meubels, is af en toe een sopje om ze schoon te maken genoeg.

Klein, maar fijn

Als je buitenruimte niet heel groot is, zijn meubels die je zowel buiten als binnen kunt gebruiken, heel handig. Dat scheelt opbergruimte en je schuift er makkelijk een stoel bij. En je hebt de mode mee, want mixen en matchen is helemaal on trend deze dagen. Inklapbaar is een ander toverwoord bij kleinere buitenruimtes. Deze meubels nemen weinig plaats in als je ze niet nodig hebt. Ook handig, niet alleen als je klein betuind bent: kies lichtgewicht buitenmeubels, die zijn makkelijk te verplaatsen. Tip: Neem als je gaat shoppen altijd de maten van je buitenruimte en een rolmeter mee.

Lees verder onder de advertentie

Shop buitenmeubels:

Bron: vtwonen 03-2019 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Kim van Rossenberg