Zo geef je de tuin een make-over met een budget van € 500

Ben je in de zomer liever buiten dan binnen? Dan mag je de buitenruimte net zo veel aandacht als het interieur geven. Nu hoeft er niet direct een bulldozer door de tuin om ‘m een nieuwe look te geven. Ook met een budget van € 500 kom je een heel eind om de tuin een make-over te geven. Neem bijvoorbeeld deze ideeën als leidraad.

tropische tuin met blauwe kussens en bankje

Geef de vloer een nieuwe look

Een terras opnieuw tegelen kan veel geld en tijd kosten. Ben je toch uitgekeken op de tegels? Dan kun je het ook op een andere manier oplossen. Met een fijn buitentapijt bijvoorbeeld. Met deze kleine aanpassing krijgt de tuin toch een beetje een nieuwe look & feel.

Kosten: Je hebt tuintapijten in allerlei varianten en formaten. Hoe groter het tapijt hoe meer-ie zal kosten. Voor een mooi tuintapijt moet je minimaal aan zo’n € 50 denken, maar je kunt ook pareltjes scoren voor een stuk minder. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit tuintapijt met een mintgroen en wit patroon dat je voor € 23 in huis haalt?

Nieuwe tuinset?

Aan een nieuwe tuinset kan een behoorlijk prijskaartje hangen. Als je al een fijne tuinset heb, voeg dan één mooi meubel toe om de tuin een make-over te geven. Denk aan een hangmat, hangstoel of ligstoel bijvoorbeeld. Deze trekken vaak veel meer de aandacht dan een simpele tuinset en zorgen direct voor dat ‘als-nieuw-gevoel’.

Kosten: De kosten voor een nieuwe eyecatching zitplek liggen natuurlijk helemaal aan het item dat jij kiest. Zo kun je een crèmewitte bohemian hangstoel voor € 40 vinden en een design ligstoel met hippe leuning voor bijna € 400. Met een kleine speurtocht kun je mooie exemplaren zoeken voor zo’n € 150. Zoals bijvoorbeeld dit zwarte, waterdichte ligbed van € 120 dat ook gebruikt kan worden als lage bank.

LEES OOK
Het perfecte buitentapijt kiezen in vier stappen

Tuinset als nieuw

Een tuinset een nieuwe look geven kan ook makkelijk (én stukken goedkoper) door er een paar nieuwe tuinkussens in te leggen. Met leuke prints en dessins krijgt de zithoek al snel een nieuwe look. Kies voor speciale, waterafstotende tuinkussens, zoals deze chique kussens met leren handvatten van € 129, of ga voor de iets goedkopere optie en kies sierkussens voor buiten. Houd het niet bij één dessin, maar combineer prints en kleuren voor een persoonlijke touch. Zo is de impact een stuk groter en lijkt een tuinset écht als nieuw.

Kosten: Sierkussens scoor je in verschillende prijscategorieën. Dat is handig als je een bepaald budget hebt waar je aan moet voldoen. Je vindt speciale sierkussens voor de tuin tussen € 20 en € 50. Met deze kussens met kunstprint erop maak je van de tuinbank met € 50 een kunstwerk. Dit komt uit op een bedrag van € 80 tot € 200 voor een nieuwe set van 4. Mocht je nog lager willen zitten qua totaalbedrag, ga dan voor normale sierkussens, vergeet deze niet naar binnen te halen wanneer het gaat regenen.

Kleur de tuin groen

Een tuin is geen tuin zonder groen. Een geheel nieuw beplantingsplan gaat ‘m niet worden met een budget van € 500. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen ruimte is voor nieuwe planten. Als er nog plek in de border is, kun je geld vrijmaken voor een paar vaste planten. Een andere optie is een statement maken met een paar grote exemplaren. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom. Of ga voor een palm, deze zijn vaak een stuk minder prijzig. En wist je dat kamerplanten in de zomer ook buiten kunnen staan?

Kosten: Een tuin écht als nieuw laten voelen gaat het best met een aantal nieuwe planten. Ga voor vaste planten en sterke groeiers om zo lang mogelijk te genieten van het geld dat je nu uitgeeft. Deze planten kosten tussen de € 5 en € 20, dus houd zo’n € 100 van het budget vrij voor een mooie selectie planten. Maak een plan vóór je naar het tuincentrum gaat om optimaal gebruik te maken van het budget.

Sfeermakers toevoegen

Maak de tuin helemaal af door accessoires en decoratie toe te voegen. Zo geef je de tuin niet alleen sfeer, maar ook een persoonlijke touch. Denk aan hanglampjes, waxinelichthouders en bloempotten. Of geef de tuinset net dat beetje extra met een tafelklem, die je al voor € 30 scoort. Helemaal van nu.

Kosten: In accessoires en tuindecoratie vind je enorme prijsverschillen. Maar met een beetje speurwerk kun je de leukste items op de kop tikken voor een fijn prijsje. Zo scoor je deze hanglampjes al voor iets meer dan € 10. Of zet een paar windlichten neer, zoals dit terracotta windlicht dat je voor € 15 scoort. En een gezellig zomeravond sluit je af met een vuurkorf zoals deze van € 24. Wil je de tuin compleet aankleden, houd dan rekening met zo’n € 100 tot € 150.

LEES OOK
Met deze items breng je de tuin in festivalsfeer

Het budget voor de tuin make-over

Als je de tuin goed wil aanpakken én wil voorzien van een nieuwe look moet je in ieder geval rekening houden met een uitgave van zo’n € 350 tot € 650. Hoe het precieze kostenplaatje uitpakt, ligt natuurlijk ook aan de keuze van het merk, de kwaliteit en het soort product. Als je bijvoorbeeld een beetje kringloop skills hebt, kun je voor een nog kleiner budget de tuin een make-over geven. Toch laat dit zien dat je voor een fijne sfeer in de tuin met € 500 een heel eind komt.

nog meer: tuinieren