Taxuskever

De taxuskever is een insect dat de planten in je tuin flink kan aanvreten. Aan de randen van de bladeren kunnen ronde gaten ontstaan door toedoen van deze kever.

Taxuskever

Aantasting

De larven van de taxuskever kunnen tevens de wortels van planten aantasten. Zonder bestrijding kunnen je planten daardoor geel worden en verdorren. Zoals de naam al aangeeft, eet deze kever het liefst van de Taxus. Maar hij kan ook op elke andere struik voorkomen. Naast de Taxus heeft hij een voorkeur voor vruchtdragende planten zoals aardbeien, blauwe bessen, druiven, vijgen, kiwi’s en frambozen.

Wat is de taxuskever?

De taxuskever behoort tot de familie van de snuitkevers. De witte larven zijn twaalf millimeter groot en bevinden zich op de wortels van planten. De kever zelf is tien millimeter groot. Het donkergrijze insect is herkenbaar aan de lange snuit en het gegroefde schild met kleine gele vlekjes.

Taxuskever bestrijden

Je kunt het best de larven van de kever bestrijden, omdat deze de meeste schade veroorzaken. De larven kun je bestrijden met hun natuurlijke vijanden, namelijk insectparasitaire nematoden (aaltjes). Deze aaltjes vallen de larven aan en zorgen dat ze sterven. Deze methode is zeer effectief en zorgt ervoor dat alle larven uit je tuin verdwijnen. De aaltjes tegen de taxus- en andere snuitkevers zijn te bestellen via Biocontrole. Ook zijn ze verkrijgbaar bij tuincentra die meedoen aan het Natuurlijke Vijanden-programma van Ecostyle.

Wanneer?

De gunstigste tijd om larven van de taxuskever te bestrijden is tussen november en maart. In deze periode gaan de larven namelijk in de grond overwinteren.

nog meer: tuinieren