Mollen bestrijden

Ze duiken ineens op: molshopen in het grasveld. Deze kleine beestjes kunnen zo flink je gazon mollen. Gelukkig kun je ze diervriendelijk bestrijden.

keizerskroon-frittalaria
Mollen

Mollen graven gangen en werken de uitgegraven grond omhoog. Eigenlijk heel knap van dit kleine dier. Een mol past in de palm van je hand en is 12 tot 16 cm lang. Mollen hebben ieder een eigen territorium, ze komen op de hoofdgangen na niet in elkaars gangen. De schade die een mol aanricht in de tuin kan groot zijn: ze vernielen een gazon, ze wroeten planten los waardoor deze doodgaan en ze graven zelfs onder de bestrating door, met verzakking als gevolg.

Mollen zijn ook heel nuttig, ze eten slakken, regenwormen, larven van de langpootmug (emelten) en larven van de meikever (engerlingen, dit leven van plantenwortels). Bovendien brengen ze door de gangen lucht in de bodem.

Mollen bestrijden

Als mollen een plaag worden, moet je er iets tegen doen. Druk het midden van de molshoop zo snel mogelijk weer naar beneden zodat de pas gegraven gang weer wordt opgevuld. Hark de overgebleven aarde over het gazon. De beste kans om mollen te vangen  is in het  najaar, ’s winters (als het niet vriest) en in het voorjaar. In deze tijd van het jaar is de mol actief.

Planten tegen mollen

Mollen hebben een gevoelige neus en hebben een hekel aan verschillende plantengeuren. Deze planten zouden mollen kunnen verjagen:

  • Keizerskroon (Fritillaria imperalis): een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige stinkende bollen moeten in groepjes om de acht meter rond de tuin worden geplant. Lees meer over keizerskroon planten.
  • Kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus): kan 80 centimeter tot anderhalve meter hoog worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.
  • Tuingloxinia (Incarvillea Snowtop)

Mollen vangen

Door het ritme van de mol te ontdekken, kun je de mollen vangen met klemmen, die je in de gangen onder de molshoop zet. Mollen lopen elke dag op dezelfde tijden hun gangen door. Ga heel voorzichtig te werk, ze voelen de grond trillen als je loopt te stampen en duiken dan meteen dieper onder de grond. Met een mollenkoker zijn ze levend te vangen. Sommige hondenrassen als de Friese Stabij of de Wetterhoun zijn meesters in het vangen van mollen. Als huismiddelen niet helpen, moet een professionele ongediertebestrijder ze wegvangen.

nog meer: tuinieren