In een eerder blogje vertelde ik al over de voerschaaltjes van oud serviesgoed. Die moesten natuurlijk nog gevuld. Ik heb al een paar jaar een succesrecept, mijn onvolprezen wintervoederprut, zeer geliefd bij mijn gevederde wintergasten.
Ik plaatste het recept ook op Facebook en daar ontstond direct de mij bekende discussie over het zout in de pindakaas. Het allerbeste is pindakaas zonder zout, zeker als je een pot in zo'n speciale pindakaaspothouder zet en de vogels het 'puur' eten. In mijn voederprut gebruikte ik de pindakaas met heel veel stukjes van de supermarkt en omdat het gemengd wordt met veel andere ingrediënten tot de hoeveelheid van een volle soeppan, is het aandeel zout te verwaarlozen.
Zout: wel of niet?
Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van (te veel) zout op de gezondheid van vogels, maar het is aannemelijk dat het net als voor mensen niet goed is als ze er teveel van binnenkrijgen. Vogels eten van nature niet zoutloos, zout zit gewoon in de natuur. Ook in het brood dat heel Nederland massaal strooit. Hoe het zit met vogels die hun voedsel uit de zoute zee halen, weet ik niet. Wat ze aan zout kunnen verdragen zal dus wel per soort verschillen. De vogels om ons huis zijn cultuurvolgers die zich geleidelijk aanpassen aan nieuw voedsel, de pinda(kaas) is tenslotte ook een importproduct. Verstandig voeren en zo veel mogelijk het gebruik van zout beperken is dus het devies, tot een wetenschappelijk onderzoek echt uitsluitsel geeft. En wie verhelderende feiten heeft: je reactie graag hieronder.
Vogelvoer maken
Goed, het recept van mijn onvolprezen wintervoederprut:
1 pak ossenwit (= 4 blokken, van de supermarkt)
2 potten pindakaas met stukjes
1 pond zonnebloempitten
1 pond pinda's ongebrand
1 pond (of wat meer) gemengde zaden, strooivoer
Hele hazelnoten en walnoten, voor de sier, die rollen er vanzelf uit voor de Vlaamse gaai en de eksters.
Smelt het ossenwit in een grote soeppan en op een laag vuurtje. Pindakaas er door roeren en vervolgens de zaden. Schep van alles vol wat buiten kan hangen en ook leuk is om te zien. Succes verzekerd, het gaat tot de laatste kruimel op!