Wat te doen met een kleine tuin? Alle tips voor genieten van een kleine tuin

bohemien tuin met stoel en vloerkleed Beeld

Kleine tuin ideeën nodig? Een kleine tuin of balkon biedt eindeloos veel mogelijkheden, maar het kan soms lastig zijn om te bepalen hoe de tuin eruit kan gaan zien. Daarom een paar ideeën om toch te kunnen genieten van het buitenleven.

Lees verder onder de advertentie
Studio met klein balkon en houten tafel Beeld
Balkon met veel planten Beeld

Bloem- en plantenbakken in een kleine tuin

In een klein tuin is niet altijd plek voor een border met beplanting, maar in elk stukje buitenruimte is wel plek voor een bloempot of plantenbak. Ook voor balkons zijn er speciale balkonbakken die aan de reling van een balkon kunnen hangen zodat deze weinig ruimte innemen.

Tuinieren in kratten en kisten

Naast tuinieren in bloempotten en plantenbakken kun je ook heel goed tuinieren in houten kratten of kisten, maak daarbij wel gebruik van een stuk worteldoek zodat aarde en water niet direct wegloopt.

LEES OOK:
Een mooi gestylde border aanplanten in drie stappen

Lees verder onder de advertentie

Buitenverlichting in een kleine tuin

Verlichting in de tuin is niet alleen een sfeervolle optie, maar zodra het donker wordt buiten ook zeer praktisch. Tegenwoordig is er heel veel keuze in buitenverlichting. In een kleine tuin zijn wandlampen erg handig, maar er zijn bijvoorbeeld ook leuke lichtsnoeren te kopen die ook erg sfeervol zijn.

Tuinverlichting kiezen voor een kleine tuin

Bij het kiezen van tuinverlichting is het slim om eerst een lichtplan te maken. Daarbij kijk je naar de plekken waar verlichting moet komen in de tuin en ook wat voor verlichting daarbij nodig is. Daarna kun je kiezen uit verschillende soorten tuinverlichting zoals bijvoorbeeld kaarsen, solar verlichting of elektrische verlichting.

Bloemen en planten

Hoewel beplanting vaak een essentieel onderdeel is van een tuin is het ook een vorm van accessoire. Want door bloemen en planten in een tuin te laten groeien komt er ook meer groen en kleur in de tuin en daardoor wordt een tuin vaak sfeervoller. Bekijk welke planten geschikt zijn als potplanten of kies een kleine boom in pot.

wit staal stoelen met hout aan tuintafel Buitenkijken Kopenhagen Beeld
tropische tuin met blauwe kussens en bankje Beeld
Lees verder onder de advertentie

Kleine tuin ideaal voor verticaal tuinieren

Bij verticaal tuinieren wordt er in de hoogte gewerkt door bijvoorbeeld wandsystemen of met behulp van een pergola. Doordat de beplanting verticaal groeit en weinig ruimte inneemt, is verticaal tuinieren ideaal voor een kleine tuin.

Groene muren in een kleine tuin

Groene muren zijn ook een manier van verticaal tuinieren, deze vorm kom je voornamelijk tegen in steden en bij bijvoorbeeld hotspots. Maar ook in een kleine tuin kun je kiezen voor een groene muur, daarbij kun je kiezen uit beplanting die weinig hulp nodig heeft bij groeien zoals succulenten, maar bijvoorbeeld ook voor een verticale moestuin.

Tips voor moestuinieren in een kleine tuin

Elke tuin leent zich voor moestuinieren, want naast moestuinieren in een grote moestuin kan het ook heel goed in een al dan niet verhoogde moestuinbak of in potten. Voor een succesvolle moestuin zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de ligging van de moestuin of de plek waar de potten komen te staan, maar denk ook aan combinatieteelt, want niet alle planten groeien goed samen.

Moestuinieren in potten en bakken

Bijna alle fruit en groenten groeit ook goed in potten of bakken. Voor moestuinieren in potten heb je wel grote potten nodig die diep en breed genoeg zijn voor de plant. Vaak vind je bij aankoop van zaadjes of moestuinplanten een beschrijving waarin staat hoe diep de plant groeit en wat de plantafstand is. Afhankelijk van die informatie kun je dan een goede pot of plantenbak kiezen en onthoud: liever iets te groot, dan net te klein.

Lees verder onder de advertentie

Opbergers in een kleine tuin

In een tuin met tuinmeubels en beplanting zijn er ook altijd spullen om op te bergen zoals kussens, tuingereedschap en accessoires. Een tuinkast of een schuur is daarom erg handig. Maar in een kleine tuin is er niet altijd plek voor een kast of schuur, dan kunnen bijvoorbeeld houten kratten handig zijn om spullen in op te bergen.

LEES OOK:
Zo creëer je een weelderige mediterrane tuin

Accessoires voor een kleine tuin

Met verschillende tuinaccessoires kun je een tuin of balkon meer aankleden en meer sfeer in de tuin brengen. Daarnaast zijn sommige accessoires handig of zelfs onmisbaar in de tuin, zoals bijvoorbeeld buitenverlichting.
Door een mix te maken van grote en kleine accessoires wordt de tuin een opvallende buitenruimte waar het heerlijk vertoeven is.

Snel sfeer met buitenkleden

Om een tuin snel sfeer mee te geven is een tuinkleed of buitenkleed ideaal. Met name bij een betonnen balkonvloer kan een buitenkleed erg sfeervol zijn. Er zijn veel verschillende tuinkleden te koop in veel verschillende formaten.

Lees verder onder de advertentie

Loungen in een kleine tuin

Liever een echte loungetuin? Ook dat is mogelijk in een kleine tuin. Er zijn veel verschillende loungesets te koop voor in de tuin, in verschillende formaten en van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan een loungeset die deels ingeschoven kan worden. Als er geen plek is om een loungeset op te bergen met slecht weer moet je goed kijken naar het materiaal of er rekening mee houden dat er onderhoud bij komt kijken.

Kussen met blauwe stip, kussen met roze stip, (Fest Amsterdam). Kussen met opgestikte cirkel, bruine plantentafel van House of Seasons, tegels Solostone Beachwood Antracite van vtwonen (www.vtwonen.be). Tegel Aqua/Clay, tegel Clay/Bleu, ronde potten, rond kleed (Tine K Home). Gouden slippers, handgemaakte keramische beker, blauw-bruin kussen (Household Hardware). Zwart-wit kussen (H&M). Rood kleed (Rozenkelim). Blauw kleed (Storebror). Groot kussen op het bankje is zelfgemaakt van katoenen stof (Jan Sikkes). Beeld

Een kleurrijke tuin creëer je met vrolijke patronen, zoals met deze tegels

LEES OOK:
Maak het nog gezelliger met wanddecoratie voor in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Styling van een kleine tuin

Om meer eenheid te creëren in een kleine tuin zodat het niet rommelig en vol oogt, kun je het beste kiezen voor een bepaalde stijl of kleur qua meubels en accessoires en misschien ook wel beplanting. Een fijne stijl voor in de tuin is bijvoorbeeld landelijk of mediterraan omdat er verschillende woonmerken zijn die accessoires verkopen voor buiten in deze stijlen. Een moderne stijl is ook heel goed mogelijk in de tuin, daarbij kun je goed kijken naar moderne tuinmeubels en accessoires in een bepaald kleurenpalet.

Bron: Beeld 1 en 2: vtwonen 02-2021 | Productie Coco Features | Fotografie Roos Oosterbroek, Beeld 3: vtwonen 08-2016 | Fotografie Sanne Tulp | Styling Anke Helmich. Beeld 4: vtwonen tuin special 2 2020 | Styling Rikke Graff Juel | Fotografie Anitta Behrendt | Tekst Mette Kristine Brinch. Beeld 5: vtwonen 06-2015 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Alexander van Berge. Beeld 6: vtwonen 08-2016 | Styling Anke Helmich | Fotografie Sanne Tulp

Lees verder onder de advertentie