Vijvertuin

Water geeft sfeer, rust en leven in de tuin. Dat een vijver alleen in grote, brede tuinen past, is een misverstand. Door de juiste vorm te kiezen past een vijver óók in smalle tuinen en oogt deze ruimtelijker.

vijvertuin

Prsident-black

m1my4amq8css

Vijvertuin

Voor een vierkante of ronde vijver is in veel tuinen geen ruimte. Een lange, smalle vijver is dan een goede optie. Laat de vijver in de lengte door de tuin kronkelen, daardoor creëer je een gevoel van ruimtelijkheid en diepte. Plaats een bruggetje of een boog over de vijver, waar planten overheen kunnen groeien. Zo maak je effectief gebruik van de ruimte.

Onderhoud

Zuurstof is erg belangrijk in een vijver. Het houdt het water schoon en fris en je vijver mooi helder. Er zijn verschillende manieren om het zuurstofgehalte op peil te houden. Denk aan een waterval, die het water in beweging houdt, en aan een zuurstofpomp.

Beplanting

Ook waterplanten mogen niet ontbreken in een vijvertuin. Voorbeelden van zuurstofplanten zijn glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens), gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum) en waterpest (Elodea canadensis). Drijfplanten, zoals de waterhyacint (Eichhornia crassipes) en de mosselplant (Pistia stratiotes), beschermen tegen algengroei. Lees meer over vijverplanten planten. In de tuin kun je bijvoorbeeld pluimspirea (Astilbe) zetten.

Bestrating

Een tuin met een vijver leent zich goed voor een terras. Bijvoorbeeld een terras met stenen traptreden, zo heb je snel een verhoogde rand gemaakt die verder opgevuld kan worden met mooie tegels.

Bij water past natuursteen het best. Dit kunnen grove keien zijn, maar er zijn ook prachtige strakke natuurstenen tegels. Neem bijvoorbeeld de Siam Bluestone of de President collectie die bestaat uit grote tegels in diverse kleuren en maten. Vul de voegen met voegmortel om onkruid te voorkomen. Lees meer over het bestraten van je tuin. Wil je een pad aanleggen, dan kan dat met een andere, kleinere natuursteen. Alleen de Siam Blue Stone serie bestaat al uit tientallen soorten en maten. Van gladde verzoete tot rustieke gevlamde en authentieke getrommelde stenen.

Vijver aanleggen

Hoe je een vijver aanlegt vind je bij vijver aanleggen. Kies een mooie vijverrand voor de afwerking van je vijver. Zo kun je kiezen voor een smalle  vijverrand die chique oogt of voor een stoere natuurstenen vijverrand, bijvoorbeeld het Chinese hardsteen Siam Blue.

Producten in de vijvertuin: diverse windlichten, zwarte kunststof kraai: Pols Potten; grijze bank: HKliving; zwarte en witte stoelen: Sissy Boy; witte pot, vijverplantjes: Intratuin.

Bron: in samenwerking met: 1. Excluton (sierbestrating) – 2. De Tuinen van Appeltern (locatie) – 3. Groencentrum De Vlieren (extra beplanting) – 4. Intratuin (extra beplanting) – 5. Inès Beeftink (tuinstyling)

nog meer: tuinieren