Opbergtuin

Een gazon, maar liefs drie zitplekken, opbergruimte en heel veel fleurige en insectenvriendelijke beplanting. Zó haal je het maximale uit een kleine achtertuin.

Kleine achtertuin - Opbergtuin

Opbergruimte

De berging in deze kleine achtertuin heeft een dubbele functie. Het hardhout is stevig genoeg om op te zitten en kan ook als bankje gebruikt kan worden. De achterliggende verhoogde border mondt ook uit in een hardhouten bankje. Hier kunnen de eigenaren met hun voeten in het gras van de laatste zonnestralen genieten.

Bloei in groepen

Om het onderhoud zoveel mogelijk te beperken, koos de ontwerpster een kleine selectie planten die in groepen zijn aanplant. Voor een sterke structuur worden ze verderop in dikke lappen herhaald. Onder de beplanting vallen soorten die in de zomer overvloedig bloeien, sommige gaan door tot het najaar. Vooraan: gewone vlier Sambucus nigra ‘Black Beauty’ en hortensia Hydrangea arborescens ‘Pink Annabelle’. Achteraan: zonnekruid Helenium ‘Waltraut’, elfenspoor Diascia fetcaniensis ‘Daydream’, meisjesogen Coreopsis verticillata ‘Zagreb’ en prachtriet Miscanthus sinensis ’Gracillimus’ voor de hoogte.

m1mygm3qibqo

Dynamische vormen

Veel tuinontwerpers zouden hun uiterste best doen om symmetrie in een tuin te krijgen, in deze tuin gebeurde het tegenovergestelde. De muur rechts achterin loopt in een bocht. Door de border en het gazon met de vorm van de muur mee te leggen, benadrukt Mandy de ronde lijn. Drie ritmisch geplaatste wilde appelbomen (Malus sylvestris) leggen extra accent op de ronde vorm.

Kleine achtertuin

Bloemen voor bijen

In deze tuin is geen hoekje onbenut gelaten om de vlinders en bijen te bekoren. De randen van de verhoogde borders zijn beplant met belangrijke drachtenplanten die uitbundig bloeien, waaronder zonnekruid Helenium ‘Waltraut’, meisjesogen Coreopsis verticillata ‘Zagreb’ en elfenspoor Diascia fetcaniensis ‘Daydream’.

m1mygm3qejqr

Plattegrond

Dit is de plattegrond van deze kleine achtertuin.

m1mygm3qdgqq

1. Leefterras achter openslaande deuren (niveau: 0 cm), 2. Overloopje van zandsteen (niveau: 20 cm), 3. Tuinpad van zandsteen (niveau: 35 cm), 4. Overloopje van zandsteen (niveau: 47 cm), 5. Verhoogde berging annex bank (niveau: 45 cm), 6. Verhoogde border met bank (niveau: 80 cm), 7. Gazon (niveau: 35 cm), 8. Border met vaste planten, bomen en heesters, 9. Border met vaste planten, bomen en heesters

Deze tuin is een ontwerp van Mandy Buckland. Op greencubelandscapes.co.uk kun je nog veel meer slim ingedeelde tuinen bekijken.

Bron: Fotografie Mandy Buckland van Green Cube Landscapes.

nog meer: tuinieren