Vijver onderhoud

Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. In elk jaargetijde zijn er andere klusjes. Vijver onderhoud is zo gedaan met deze tips.

"Vijver

Voorjaar en zomer

In het voorjaar en de zomer is er heel wat vijver onderhoud te doen. In het voorjaar kun je nieuwe vijverplanten in de vijver zetten. Hoe je dat doet lees je bij vijverplanten planten. Ook moeten de vissen nu weer gevoerd worden. Problemen met algen in het water? Probeer er alles aan te doen om het water zo voedselarm mogelijk te maken. Voldoende zuurstofplanten zijn belangrijk om het water helder te houden. Bij vijver helder houden lees je alles over een heldere vijver. Als in de zomer de water- en oeverplanten volop aan het groeien zijn, gaat de algenplaag meestal vanzelf over. Er is dan een biologisch evenwicht ontstaan.

Herfst

Afgestorven plantendelen en ingewaaid blad kunnen voor veel problemen zorgen als ze de hele winter op de bodem van de vijver blijven liggen. Verwijder afgestorven plantendelen dus meteen en zorg dat het blad van bomen niet in de vijver terecht kan komen. Dit gaat heel goed door de vijver tijdelijk met een aardbeiennet te bedekken.

Winter

Door een ijslaag dringt weinig of geen zuurstof heen. Is de vijver helemaal dichtgevroren, dan kan er dus hoogstens nog wat lucht in het water doordringen via overgebleven stengels van waterplanten. Meestal is dit niet genoeg om vissen, kikkers en andere overwinteraars in leven te houden. Zorg daarom altijd voor een wak door het water met een pompje (of luchtpompje) in beweging te houden. In de handel zijn ijsvrijhouders van polystyreen te koop. Die zijn voldoende voor het openhouden van een klein wak.

Vijver helder houden

Je kunt je vijver helder houden door minimaal één keer per jaar de waterhardheid op peil te brengen. Daarnaast moet je af en toe het filter schoonmaken en constant voor voldoende zuurstofplanten zorgen. Toch geen helder water? Bij vijver helder houden vind je meer over de meest voorkomende oorzaken.

nog meer: tuinieren