Vette vogelsnacks: handige tips

Het zijn barre tijden voor onze gevleugelde vrienden. Zeker wanneer het straks voor een langere periode gaat vriezen of sneeuwen, ligt voedselschaarste op de loer. Vet is het codewoord voor de wintermaanden. Want wist je dat vogels per seizoen een andere voedingsbehoefte hebben?

Stoemp met worst

Ook wij hebben een andere voedingsbehoefte in de winter. Waar we een warme zomerdag prima doorkomen met een frisse salade en een stuk watermeloen, hunkeren we in de winter naar stamppot met vette worst. En dan kunnen wij de thermostaat ook nog eens naar standje comfortabel draaien; die luxe hebben de vogels niet voor handen/pootjes. In de wintermaanden gebruiken vogels extra veel energie om hun lichaamstemperatuur op veertig graden te houden. Een vettig hapje is dan bittere noodzaak voor ze om warm te blijven.

Pinda’s, vetbollen en water

Vetbollen, vetblokken en pinda’s zijn de perfecte wintersnack voor vogels, evenals zonnebloempitten, die ook veel vet bevatten. Bied de pinda’s aan in een silo of rijg ze aan een ketting. Een pot pindakaas ophangen is ook een optie, maar let wel op dat je speciale vogelpindakaas gebruikt, die geen zout bevat. Zonnebloempitten zijn ook verkrijgbaar zonder schilletjes, waardoor je niet de rommel in je tuin hebt. En ga je vetbollen ophangen? Let dan op dat er geen netje omheen zit, hierin kunnen de vogels verstrikt raken en sterven.

Wel of geen water neerzetten?

Een schaaltje water voor een slokje en een bad wordt ook in de winter op prijs gesteld door de meeste vogels. De veren zullen niet bevriezen aangezien deze ingevet zijn. Bij strenge vorst (en geen sneeuw) kun je wat ijs vergruizen, dit wordt door de vogels opgepikt.

Lente, zomer & herfst

Het is een misverstand dat je de rest van het jaar niet bij hoeft te voeren. In de lente zijn vogels actief bezig met broeden en jongen grootbrengen. Als het twee dagen hard regent en waait, zijn er bijna geen insecten te vinden. Het bijvoeren met eiwitrijke voeding is dan een goed idee. Ook in de zomermaanden kunnen ze de rupsen, wormen en insecten goed gebruiken, al kan je ook een steentje aan bijdragen door je tuin in te richten met insectlokkende beplanting. Richting de herfst voeden veel vogels zich met vitaminerijke bessen. Bessenstruiken zijn dan de ultieme voedingsbron voor ze.

Vogels tellen

Net als voorgaande jaren kun je deze maand weer meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling. Deze vindt plaats op 25, 26 en 27 januari. Dat is leuker dan je denkt en het kost slechts een half uurtje van je tijd. Hiermee help je de Vogelbescherming enorm en het werkt ontzettend ontspannend, kan ik je vertellen!

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Bron: Vogelbescherming | Fotograaf Jelle de Jong

nog meer: tuinieren