Lavendel snoeien

De gekleurde bloemen van de geurende lavendel zijn in veel Nederlandse tuinen te vinden. Natuurlijk moet je ze wel goed onderhouden en op het juiste moment je lavendel snoeien. Tip: wist je dat we in onze shop ook snoeigereedschap verkopen?

Snoeien van lavendel

Soorten lavendel

Er bestaan heel veel soorten lavendel. Er zijn er ongeveer 25 soorten lavendel en met de kruisingen erbij zijn het er maar liefst 150. De meest voorkomende in de tuin is de Lavandula angustifolia en als tweede komt de kuiflavendel (Lavandula stoechas). Kijk in de plantenindex voor meer informatie over de soorten lavendel.

Naast lavendel kun je nog veel meer heerlijke kruiden kweken, kijk daarom eens bij kruiden soorten.

Lavendel snoeien

Het onderhoud van de lavendel bestaat vooral uit snoeien. Het snoeien van de lavendel kan met behulp van deze video bijna niet mis gaan.

Eerste jaar

Het is belangrijk om de lavendel op de juiste momenten te snoeien (lees meer bij wanneer snoeien?). Begin met lavendel snoeien als de planten nog jong zijn. Snoei de lavendel het eerste jaar dan ook minimaal een of twee keer.

De hoofdsnoei

Zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een haagschaar ongeveer eenderde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want anders loopt de plant niet meer uit.

Bloemen toppen

In het voorjaar als de lavendel gaat bloeien is het verstandig de plant een paar keer te toppen. Bij jonge planten kan je dit ongeveer drie keer doen. Ze bloeien dan wel wat later, maar worden ook veel ouder. Door geregeld de nieuw gevormde topjes te verwijderen met een snoeischaar wordt de plant mooi vol en bossig. Je stimuleert hiermee namelijk de vorming van nieuwe scheuten (uitlopers) onder in de plant. Als je dit niet doet blijft hij van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Daardoor wordt de plant kaal van binnen en is snoeien zelfs niet meer mogelijk.

Vormsnoei

Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een haagschaar, zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.

Naast snoeien komt er nog meer kijken bij het kweken van kruiden. Lees daar meer over bij kruiden kweken.

Direct online snoeigereedschap bestellen? Ga naar onze shop voor de collectie snoeigereedschap.

Snoeigereedschap uit de video: Metallo snoeischaar K-0050 en Metallo Haagschaar K-2700

Bron: Fotografie Eric van Lokven

nog meer: tuinieren