Enten

De negatieve punten verdoezelen en de positieve punten versterken. We doen het allemaal. Zelfs bij planten en bomen wordt dit toegepast door ze te enten.

bomen enten

Enten

Bij enten wordt een zwak takje op een sterke stam gezet en zo ontstaat een gezonde plant of boom. Vaak wordt dit enten gedaan door telers, maar het is ook goed zelf te doen.

Zelf enten

Deze enting, plakenten genoemd, kun je in het voorjaar uitvoeren.

  1. Neem vroeg in het voorjaar een één jaar oude tak van bijvoorbeeld een vruchtdragende boom en bewaar deze tot de enting in de koelkast, zodat deze kan rusten.
  2. Gebruik de stam van een gezonde, sterke boom of plant.
  3. Maak een schuine snede in een zijtak.
  4. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak.
  5. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar.
  6. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.

Familie

Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare ‘Atrovirens’) of de appel (Malus domestica ‘Jonathan’) op de meidoorn (Crataegus monogyna). Ook moeten de takken ongeveer dezelfde omvang hebben, zodat de groeilagen precies tegen elkaar zitten.

Wilde twijgen

Verwijder bij een geënte plant altijd de wilde twijgen, deze ontrekken namelijk de voedingstoffen van de andere twijg. Deze wilde twijgen kun je gewoon afbreken.

Rozen enten

Ook rozen kun je enten. De ent zit bij rozen echter onder de grond. Breek of hak de wilde twijgen ook bij rozen altijd af. Verder kun je de roos snoeien met een snoeischaar.

Waarom enten?

Je kunt planten enten zodat ze elkaars eigenschappen kunnen versterken. Bijvoorbeeld een sterke wilg, waarvan de onderstam heel veel voedingstoffen kan opnemen en deze door kan geven aan de gecultiveerde soort. Zo krijg je een nog mooiere plant.

Leuk: guerilla grafters enten stiekem bomen in de stad om er fruitbomen van te maken.

Voor meer informatie: ARS tools

nog meer: tuinieren