Tuinstoelen

Goede zitplaatsen in je tuin of op je balkon zijn onmisbaar. Er zijn veel verschillende soorten tuinstoelen in diverse materialen. Je kunt kiezen voor dining stoelen, verstelbare stoelen, lounge stoelen, barstoelen, schommelstoelen of strandstoelen. Het kiezen van het juiste materiaal is zeker zo belangrijk, want er zijn grote verschillen op het gebied van duurzaamheid en onderhoud.

vt buitenmeubels

vtwonen tuinstoelen

Maak de tafelsetting in je tuin compleet met de vtwonen tuinstoelen! Deze strakke stoelen zitten niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens gemaakt van duurzaam FSC acaciahout. Ze zijn verkrijgbaar in twee kleuren en passen in iedere tuin.

Materialen

Er is een grote variatie aan materialen voor tuinstoelen. Het is belangrijk om hier op te letten, omdat sommige materialen bijvoorbeeld minder lang mee gaan. Ook zijn er materialen die meer onderhoud vergen dan anderen.

Kunststof tuinstoelen

Als je kiest voor kunststof tuinstoelen, dan kies je voor een voordelig en duurzaam materiaal. Kunststof kan goed tegen een stootje en kan alle weersomstandigheden doorstaan. Zelfs bij vorst kunnen de stoelen gerust buiten blijven staan. Kunststof stoelen zijn ook nog eens recyclebaar en dus goed voor het milieu. Het is wel verstandig de meubelen na de zomer af te dekken met een speciale hoes om te zorgen dat ze niet zullen verweren.

 • Voordelig
 • Duurzaam
 • Winterhard
 • Milieuvriendelijk
 • Onderhoudsarm
 • Kan verweren

Aluminium tuinstoelen

Aluminium heeft een moderne uitstraling en is de laatste jaren steeds populairder als materiaal voor tuinstoelen. Aluminium tuinstoelen zijn licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te verplaatsten. Aluminium roest niet en blijft lang mooi. Het is een stevig en duurzaam materiaal dat tegen alle weersomstandigheden bestand is. Het is wel beter om de tuinstoelen in de winter binnen te zetten of te beschermen met een speciale hoes. Veel aluminium tuinstoelen hebben een leuning van textileen. Dat zit lekker en stoelkussens zijn daardoor niet vereist. Het enige nadeel van aluminium tuinstoelen is dat ze in de volle zon erg heet kunnen worden.

 • Licht van gewicht
 • Roest niet
 • UV-, vorst- en waterbestendig
 • Kan heet worden

Houten tuinstoelen

Houten tuinstoelen hebben een natuurlijke uitstraling. De meest gebruikte houtsoorten voor tuinmeubelen zijn hardhout en teakhout. Hardhouten tuinstoelen moeten goed worden onderhouden om verkleuring en schimmel te voorkomen. De stoelen moeten minimaal twee keer per jaar goed worden schoongemaakt en worden behandeld met een speciale olie. Teakhouten tuinstoelen kunnen alle weersomstandigheden doorstaan zonder te rotten. Ook deze soort hout moet af en toe behandeld worden om de kleur te behouden. Houten tuinstoelen zijn kwetsbaarder dan bijvoorbeeld kunststof tuinstoelen, maar zijn na verkleuring of beschadiging wel altijd weer op te knappen. Indien je houten tuinstoelen goed onderhoudt, kun je er dus heel lang plezier van hebben. Let bij de aanschaf van houten tuinstoelen wel altijd op het FSC-keurmerk, dat geeft aan dat het hout op een duurzame manier is gekapt.

 • Natuurlijke uitstraling
 • Vergt onderhoud
 • Duurzaam
 • Makkelijk te repareren
 • Let op het FSC-keurmerk

Wicker tuinstoelen

Wicker is een kunststof materiaal dat eruit ziet als vlechtwerk en wordt ook wel eens met vlechtwerkdraden aangeduid. Wicker is er in vele verschillende soorten en kwaliteiten, waardoor je altijd goed moet opletten wat je aanschaft. Goede kwaliteit Wicker is vocht- en vorstbestendig en verkleurt niet. Bij lagere kwaliteit kan wel verkleuring optreden, meestal zal donkerder Wicker sneller verkleuren dan lichter materiaal. Wicker tuinstoelen zijn er met zowel breed als smal vlechtwerk. Hoe breder, hoe robuuster de uitstraling. De stoelen vergen weinig onderhoud en kunnen het hele jaar door buiten staan. Tijdens vorst komen de tuinstoelen wel onder spanning te staan, waardoor ze kwetsbaarder worden.

 • Veel kwaliteitsverschil
 • Lichtgewicht
 • Vocht- en vorstbestendig
 • Weinig onderhoud
 • Kwetsbaar tijdens vorst

RVS tuinstoelen

Tuinstoelen van roestvrij staal zijn erg sterk en gaan lang mee. Daarnaast hoef je het nauwelijks te onderhouden. Omdat staal van nature roest, heeft het een coating nodig. De tuinstoelen van producent Kettler van de merken Royal Garden, MWH en Garden & Home hebben allemaal een duurzame coating. De RVS stoelen van dit merk worden ook niet warm in de zon en hebben nauwelijks onderhoud nodig.

 • Hogere prijsklasse
 • Erg duurzaam
 • Onderhoudsarm
 • Let op een duurzame coating
 • UV-, vorst- en waterbestendig

Rieten tuinstoelen

Een rieten tuinstoel heeft een mooie, natuurlijke uitstraling. Riet is echter duurder dan Wicker en heeft het ook meer onderhoud nodig. Een rieten tuinstoel kan niet tegen vocht en je moet dus voorkomen dat hij nat wordt. Met slecht weer kun je een rieten tuinstoel daarom beter binnen zetten of afdekken met een hoes. Maak hem dan ook goed droog voordat je er een hoes over plaatst. Rieten stoelen zijn bij vocht namelijk erg gevoelig voor schimmels of mos. Een voordeel van riet is dat het enorm licht van gewicht is en dus makkelijk te verplaatsen.

 • Hogere prijsklasse
 • Lichtgewicht
 • Vergt onderhoud
 • Niet vochtbestendig
 • Gevoelig voor mos of schimmels

Outdoor textiel tuinstoelen

Tuinstoelen van outdoor textiel zijn de nieuwste trend. De stoelen zien eruit als meubelen die je in huis zou zetten, maar zijn zo gemaakt dat ze alle weersomstandigheden kunnen doorstaan. De merken Borek en Gloster hebben mooie tuinstoelen ontworpen van dit materiaal. Het grote voordeel van deze stoelen is dat ze lekker zitten zonder dat je er kussens op hoeft te leggen. Deze stoelen zijn daardoor nartuurlijk wel hoger in prijs.

 • Hogere prijsklasse
 • Geen kussen nodig
 • Verweert niet
 • UV-, vorst- en waterbestendig

Merken tuinstoelen

Hartman tuinstoelen
Hartman is een van de bekendste tuinmeubelmerken in Nederland. Het merk staat bekend om haar collectie kunststof meubelen, maar biedt de laatste jaren ook tuinmeubelen van aluminium, Wicker, teak en RVS. De Hartman tuinstoelen zijn bij bijna alle tuincentra in Nederland te verkrijgen. Ook zijn ze te verkrijgen via de Hartman webshop of via Bogaart Tuinmeubelen en van der Garde tuinmeubelen.

Borek tuinstoelen
Het merk Borek maakt tuinstoelen van hoge kwaliteit in een hogere prijsklasse. Ze richtten zich vooral op Wicker tuinstoelen, maar maken ook tuinstoelen van aluminium, teakhout, outdoor textiel en RVS. De tuinstoelen zijn in geselecteerde winkels te verkrijgen, waaronder tuincentrum Overvecht. Voor alle adressen kun je op de website van Borek kijken. Ook zijn ze online te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen.

Kettler tuinstoelen
Het Duitse merk Kettler staat bekend om robuuste, stevige tuinstoelen van aluminium of staal. Onder dit bedrijf vallen een paar merken die mooie tuinstoelen maken: Royal Garden, MWH, HKS en Garden & Home. Voor RVS tuinstoelen met een duurzame coating kun je terecht bij Royal Garden.  De tuinmeubelen van Kettler zijn bij veel tuincentra in Nederland te koop. De stoelen van Royal Garden zijn te krijgen bij Bogaart Tuinmeubelen en tuin-meubelen.nl.

4-Seasons tuinstoelen
4-Seasons is een merk dat sfeervolle tuinstoelen maakt die het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Ze maken tuinstoelen van onder andere Wicker, RVS en teakhout. De stoelen van 4-seasons zijn bij verschillende tuincentra te koop en ook te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen en De Wit.

Gloster tuinstoelen
Het merk Gloster maakt strakke designmeubels. Het merk is bekend geworden met mooi afgewerkte teakhouten meubelen, maar heeft de collectie uitgebreid met materialen als RVS, aluminium en Wicker. Gloster heeft ook veel indruk gemaakt met de Cloud collectie die is gemaakt van het vernieuwende outdoor textiel. Een aantal van de Gloster tuinmeubelen is te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen. De Cloud collectie kan gekocht worden bij Roijers.

Summer Garden tuinstoelen
Vooral mooie Wicker tuinsets worden door Summer Garden geproduceerd. Het merk heeft een goede prijs- kwaliteitverhouding. Ook maken ze tuinstoelen van teakhout dat altijd FSC-gekeurd is. Deze tuinstoelen zijn te bestellen bij Bogaart Tuinmeubelen.

Fermob tuinstoelen
Originele designs in vrolijke kleuren, dat zijn de tuinstoelen van Fermob. De aluminium en kunststof stoelen zijn er in allerlei kleuren en staan erg vrolijk in de tuin of op het balkon. De stoelen zijn te bestellen via Fermobshop.

Carabas tuinstoelen
Gardeluxe produceert een eigen collectie onderhoudsarm en weerbestendig buitenmeubiliar. De uitgebreide collectie, onder de merknaam Carabas, bestaat uit replica’s van klassieke ontwerpen. De tuinmeubelen zijn gemaakt van gietijzer of gietaluminium in combinatie met de beste kwaliteit hardhout. Kijk op de website van Gardelux voor de Carabas verkooppunten.

Bron: Hartman Brisbane Tuinset, te koop bij de Hartman Webshop.

nog meer: tuinieren