Zomerbollen in bloei

Wie in het voorjaar zomerbollen heeft gepoot, kan zijn hart vanaf nu ophalen aan de prachtige bloemen. Neem nu zuidenwindlelie (Ornithogalum thyrsoides). Een plaatje op het terras, maar ook in de vaas op de keukentafel.

m1nyin6qs0ou

De roots van de meeste zomerbollen liggen in exotische gebieden. Ze zijn dan ook niet winterhard, maar des te spectaculairder is de bloei. Crocosmia, dahlia, gladiool en zuidenwindlelie zijn voorbeelden van mooie snijbloemen die je als zomerbollen plant. Afhankelijk van het moment van poten (van april tot eind mei), komen ze tussen juli en september in bloei.

De zuidenwindlelie (Ornithogalum thyrsoides) op de foto die we van Tuinieren-lezeres Jeanne Westgeest kregen, is vroeg gepoot. Met veel ruimte kun je van diverse bloemen een pluktuintje aanleggen. Met minder ruimte poot je zomerbollen simpelweg in potten, voor instant kleur op het terras.

Vergeten te poten dit jaar? Veel zomerbollen worden bij het tuincentrum als plant op pot aangeboden.

Uitgebloeid? Haal de zomerbollen in het najaar uit de grond en laat ze vorstvrij overwinteren. Ook kun je ze laten overwinteren in potten die je tijdens de vorst binnenhaalt.

Bron: Fotografie Jeanne Westgeest

nog meer: tuinieren