Zaden: kleine cadeautjes!

De oplettende kijker heeft ze al lang zien bungelen. Allerlei plantenzaden gebundeld in schermen, zaaddozen en andere sierlijke omhulsels. De trossen van belofte. Echt goud voor de liefhebbers, want je zaait hiermee zomaar je kroost van volgend jaar. Snel afknippen en verpakken dus maar.

zaadzakjes

zaadzakje

Wat te oogsten?

Kun je zomaar alle zaden laten drogen en in de grond stoppen? Het antwoord is ‘ja’, de natuur doet het immers zelf ook. Het voordeel van het heft zelf in handen nemen, is dat je binnenshuis de perfecte omstandigheden creëert. De opbrengst is dus veel groter dan wanneer je ze zomaar op de grond zou laten vallen. Bovendien kies je zelf de plek waar je volgend jaar nieuwe plantjes wilt. Natuurlijk oogst je veel teveel, daarom is het leuk om ook wat weg te geven.

Zaadzakjes maken

Het ontwerp op de foto is gemaakt door blogger Saffira, die wat zaadjes uit haar moestuin overhield en deze mooie bewaarzakjes maakte. Voor een klein bedrag kun je het ontwerp eindeloos printen. Een ander slim (en ecologisch) idee komt van de dames van De Postfabriek, die zaadzakjes maakten van eenvoudige (en goedkope!) compostzakken. Geen zin om zelf te knippen en plakken? Ze zijn er ook kant-en-klaar.

En nu nog oogsten

Bij sommige planten is zaden oogsten peanuts, bij andere moet je nauwkeuriger te werk gaan. De zaadjes van papaver bijvoorbeeld zitten los in de bol. Als je schudt, hoor je de zaadjes ritselen als een sambabal. Een kwestie van de bol laten drogen (waarschijnlijk is dat al gebeurd), open knippen en eruit schudden maar. De fijne zaadjes uit bloemschermen zoals die van Sedum, krijg je het beste los door de bloemschermen ondersteboven te hangen met daaronder een krant of papieren zak om ze op te vangen. De zaadjes vallen er op den duur vanzelf uit. Je kunt de zaden het beste scheiden van het kaf door er heel zachtjes overheen te blazen. Echt heel zacht, anders blaas je de zaadjes de hele kamer door.

Foto’s: Vierra

nog meer: tuinieren