Voorkomen is beter dan…

Na het lange koude voorjaar is de tuin begonnen aan een inhaalslag. Je kunt de groei bijna met het blote oog waarnemen! Van de tuinplanten, maar zeker ook van het onkruid.

hosta-cora-blog

Deze periode ben ik vooral bezig met voorkomen. Bijvoorbeeld voorkomen dat de wat trager groeiende planten overwoekerd worden door een buurman. Je kunt nu goed zien welke planten de winterperiode hebben gebruikt om landjepik te spelen. Tijdig een stukje afsteken.

Onkruid

Omdat ik hou van planten die zich lekker nonchalant zaaien, moet ik nu vol aan de bak. Uitdunnen van zaailingen, eventueel overpoten naar een geschiktere plek en daarbij goed het kaf van het koren scheiden. Want ook het onkruid heeft de kans gegrepen van mijn antischoffelbeleid.

Slakken

Wat ik ook wil voorkomen is dat mijn planten straks tot maaltijd dienen van slakken. Vooral de naaktslak is een rakker die in korte tijd grote schade aan kan richten. Gevoelige planten, zoals Hosta’s daarom nooit planten bij vochtige schuilplekken. Ze staan prachtig tussen buxushaagjes, maar dat is vragen om moeilijkheden. Ik heb mijn Hosta’s, na jaren slakkenjacht, nu langs een zandpaadje staan achter de kas en gebannen uit mijn perken. De grond om deze planten heb ik rijkelijk voorzien van een laag cacaodoppen. Daar heb ik al een paar jaar veel succes mee. Wel moet ik er aan denken in de zomer een keer bij te strooien, want als de doppen beginnen te verteren, glijden de slijmerige rakkers er zo weer overheen.

Omdat ik moeilijk kan weggooien staan er ook een paar hartlelies in oude wasketels. Tussen potten met rijkbloeiende eenjarigen op het grind vormen ze een statig rustpunt. En knappe slak die daar bij komt.

nog meer: tuinieren