Zo maak je makkelijk zelf een vogelhuisje

Als je van dieren houdt, mag een vogelhuis eigenlijk niet ontbreken in je tuin. Het is natuurlijk extra leuk als je het huisje zelf hebt gemaakt.

Vogelhuisjes

Tijdens de winter verstoppen vogels zich in vogelhuisjes om zich te beschermen tegen de kou. Daarom is het nu een goed moment om de handen uit de mouwen te steken en een vogelhuisje te maken. Als je klaar bent met het in elkaar zetten van dit nestkastje, zullen er vooral koolmezen, pimpelmezen, of mussen in gaan wonen.

Dit heb je nodig:

Als je helemaal zelf een vogelhuisje in elkaar wil zetten, dan heb je onderstaande materialen nodig. Gebruik het liefst blank gezaagd hout van 20 mm dikte of watervast triplex.

 • 4 houten plankjes van 23×15 cm, 1 plankje voor het dak van 16×16 cm, 1 plankje voor de bodem van 15×15 cm
 • 2 dunne balkjes van 15×0,5×0,5 cm
 • dun latje van 26 hoog voor het ophangen
 • spijkers
 • hamer
 • houtlijm
 • zaag
 • gatenzaag van ongeveer 32 mm doorsnee
 • (ronde) vijl

Zo maak je het:

Dit leuke vogelhuisje of nestkastje is geheel in elkaar te spijkeren en deels te verlijmen.

 1. Zaag alle plankjes op het juiste formaat.
 2. Zorg dat de twee plankjes voor aan de zijkanten mooi schuin worden afgezaagd.
 3. Lijm en spijker alles stevig in elkaar. De kleine balkjes (zaag ze nog op formaat) gebruik je tussen de zijwanden en de bodem voor extra stevigheid.
 4. Boor een gat in de voorkant.
 5. Vijl alle scherpe randjes goed glad.
 6. Bevestig aan de achterkant een latje om het huisje op te hangen. Zorg dat de spijker niet naar binnen steekt!
 7. Beits het vogelhuisje eventueel aan de buitenkant.
 8. Spijker het huisje ergens vast in je tuin.

Het beste is om deze nestkast minimaal 1,8 meter van de grond op te hangen, aan de noordzijde van een boom, in verband met eventuele regen.

Je kan ook een vogelhuisje maken met een groen dak. Volg dan bovenstaand stappenplan en ga vervolgens verder met de zelfmaker voor dit groene vogelhuis. Of je kan ook een kant-en-klaar vogelhuis bestellen via onze webshop.

Wil je de vogels deze herfst en winter extra in de watten leggen? Een zelfgemaakte vetbol in de buurt van het vogelhuisje zal de zoektocht naar voedsel heel wat makkelijker maken. Extra leuk is een eetbaar vogelhuis, zo zullen de vogels in je tuin nooit meer honger hebben! Hier lees je nog meer tips over het voederen van vogels in de winter.

Shop hier jouw vogelhuisje:

Mussenvilla van Esschert Design, glazen vogelhuisje van Mica Decorations, rond vogelhuis van Braxton Nature, nestkastje van Esschert Design, vogelhuisje met trapgevel van Frederik Roijé, doe-het-zelf nestkastje van Esschert Design.

nog meer: tuinieren