Vlinderplanten top 10

Een vlindervriendelijke tuin staat vol nectarplanten, je helpt er vlinders, bijen en andere nuttige insecten mee. Het is geen straf om vlinderplanten in de tuin te zetten, want ze hebben prachtige bloemen. Hieronder vind je de top 10.

vlinderplanten

Beste vlinderplanten

In het voorjaar kun je je tuin vol zetten met vlinderplanten, zodat je straks als ze gaan bloeien kunt genieten. Dit is de top 10 vlinderplanten:

  1. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  2. Vlinderstruik (Buddleja davidii)
  3. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  4. Koninginnekruid (Eupatorium maculatum)
  5. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  6. Lavendel (Lavandula angustifolia)
  7. Marjolein (Origanum laevigatum)
  8. Vlambloem (Phlox Paniculata-groep)
  9. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  10. IJzerhard (Verbena bonariensis)

Vergeet ook de nachtvlinders niet! Bloemen die ’s avonds (sterker) gaan geuren zijn teunisbloem (Oenothera), vlambloem (Phlox), zeepkruid (Saponaria) en spoorbloem (Centranthus).

Langer genieten

je vanaf april tot oktober vlinders in de tuin kunt lokken? Dit doe je door voor afwisseling in de bloeitijd te zorgen. Voorjaarsbloeiers zoals Aubrieta, judaspenning (Lunaria) en kruipend zenegroen (Ajuga reptans) mogen in een vlindertuin niet ontbreken. Kies voor de zomerperiode ijzerhard (Verbena bonariensis), kattenstaart (Lythrum salicaria), margrieten (Leucanthemum vulgare) en marjolein (Origanum), voor het najaar hemelsleutel (Sedum)Liatris en herfstasters (Aster).

Kijk hier voor nog meer vlinderlokkende planten en bijenlokkers en bekijk onze video over bloembollen voor vlinders en bijen. Ben je een echte vlinderliefhebber? Dan kun je op 7 maart een boek brengen aan de Landelijke dag van Vlinderstichting.

Op een andere manier vlinders lokken  naar je tuin? Hang een vlindervoeder op of maak een vlindertafel.

Bron: iVerde

nog meer: tuinieren