Tuinonderhoud in de winter

De temperaturen dalen en langzaam komen de winterse buien onze kant op, het begint nu echt winter te worden. Sneeuw en ijs zorgen voor prachtige beelden in je tuin. Ook in de winter moet je je tuin goed onderhouden. Vandaag delen wij 5 tips.
tuinonderhoud in de winter

1. Maaien

Geef je gazon nog een laatste maaibeurt voor de winter begint. In de winter en bij flinke vorst groeit je gazon nauwelijks. Tijdens een zachte winter groeit je gazon wel door, dus dan moet je tussentijds ook maaien.

2. Bloembollen

Het najaar is dé tijd van het jaar om je voorjaarsbloeiers in de grond te stoppen. Narcissen, tulpen en krokussen kunnen nu de grond nog in, zodat ze geworteld zijn als de winter begint. Doe dit wel voordat de vorst begint.

3. Zomerbollen

Haal je zomerbollen snel uit de grond. Bollen als de Begonia, Canna en Dahlia zijn namelijk niet vorstbestendig. Schud de aarde er goed af en laat ze drogen op een beschutte plek. Bewaar ze daarna in een oude krant op een vorstvrije plek en je hebt er volgend jaar weer plezier van!

4. De vijver

Zet de vijverpomp uit als de temperatuur onder de 10 graden daalt, maar laat wel de beluchtingspomp draaien. Dit voorkomt het dichtvriezen van de vijver. Heb je vissen? Bouw dan langzaam het voeren af en stop met voeren als de temperatuur lager is dan 12 graden.

5. Snoeien

De meeste bomen snoei je in de winter, want dan zijn ze in winterrust. Bovendien kun je zien wat je snoeit, omdat de takken nu kaal zijn. In onze plantenindex kun je zien wat de beste snoeitijd is voor jouw boom.

Bron beeld: home.kpn

nog meer: tuinieren