Tuinhaard annex pizzaoven

Met een knapperend haardvuurtje kan een koele avond onverwachts nog heel lekker worden. Zeker als je in die haard ook nog pizza kunt bakken. We zetten de opties op een rij. Of ga zelf aan de slag en maak een haard voor de lekkerste pizza’s.

tuinhaard pizzaoven maken

De opties

Een stenen haard houdt lang warmte vast en geeft die warmte gelijkmatig af. Daardoor is hij geschikt om pizza en brood in te bakken, of zelfs vlees in te grillen. Een stenen buitenhaard met oven kun je zo groot en duur maken als je wilt. Zo kun je kiezen voor wel of geen rookkanaal en voor een gemetselde fundering of een onderstel op wielen. En je kunt hem laten metselen door vaklieden, (laten) samenstellen van prefab-onderdelen of zelf maken van vuurvaste materialen. Houd er bij de bouw van een flink formaat oven wel rekening mee dat er vaak een vergunning moet worden aangevraagd, ook vanwege de brandveiligheid. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Maak hem zelf!

  1. Begin met het kiezen van een geschikte plek. Een haard op het terras is natuurlijk wel zo prettig. Zorg dat de haard enigszins uit de wind komt te staan en denk daarbij ook aan de buren.
  2. Stort eerst een vlakke fundering. Metsel vervolgens een onderbouw in U-vorm van bouwblokken of metselstenen tot op werkhoogte. Voor de onderbouw hoef je geen vuurvaste stenen en cement te gebruiken. Zorg dat het metselwerk goed waterpas is.
  3. Stort op de onderbouw een draagvloer van gewapend beton. Daarop komen isolatieplaten en daarbovenop de ovenvloer. Voor de oven en ombouw kun je het beste gebruikmaken van vuurvaste chamottestenen. Gebruik vooral geen gebakken klinkers, die kunnen bij oververhitting uit elkaar springen. Denk eraan dat voor dit deel van de haard ook de specie vuurvast moet zijn.
  4. Maak de toog door eerst een mal te zagen, die eventueel plat leggen en daaromheen de stenen te plaatsen. Verwijder de mal als het metselwerk is uitgehard.
  5. De koepel voor de ovenkamer maak je zelf van chamottestenen met behulp van een mal en een goede bouwtekening. Belangrijk is om de koepel goed te isoleren met isolatiekorrels of een isolatiedeken. Let er ook op dat de ovenwand dik genoeg is: 9-10 cm.
  6. Maak de haard af met een stenen ombouw, dekplaten en een schoorsteen. Afstuken in bolvorm kan ook. Let erop dat de schoorsteen vóór de stookruimte komt en niet erboven!

Materialen, bouwpakketten, bouwtekeningen en prefab ovens zijn o.a. te vinden bij De Broodoven.

 

nog meer: tuinieren