Tuinblog: natuurlijk-rijk

Op vtwonen vind je tegenwoordig veel tuininspiratie. Maar daarin zijn we absoluut niet de enige, er zijn meer leuke tuinblogs dan je denkt. Zoals tuinblog Natuurlijk-rijk.

insectenhotel natuurlijk-rijk

De Vlaamse blogger Rob is ‘de fiere’ papa van een dochter en een zoon. Samen beleven ze de grootste avonturen in hun tuin. Rob: “Buiten leven en spelen vinden wij allemaal super. Zelf werk ik in de sociale sector en de tuin is mijn grote uitlaatklep. Het is de plek waar ik tot rust kom, mijn hoofd leeg kan maken en al mijn energie kwijt kan. Ik zou niet zonder kunnen. Ik vind het heerlijk om een eigen plekje te creëren en te zien wat er groeit en bloeit en welke dieren en insecten daar op afkomen. Dat dat ook nog eens het nodige lekkers oplevert, is toch geweldig! Mijn madame is hier thuis de creatieve duizendpoot; keramieken, breien, haken en naaien behoren tot haar specialiteiten. Maar ook uit de moestuin kookt ze de lekkerste gerechten.”

Natuurlijke rijkdom

‘Natuurlijk-rijk’ is een ecologische tuin. Rob: “Ons streven is om een natuurlijke rijkdom te creëren door en voor de natuur. We hebben een siertuin, een moestuin met kas, een bloemenweide, een bloemenakker, tweeëntwintig hoogstamfruitbomen, een kikkerpoel, een pluktuin voor bloemen, een sparrenbos en er staan heel wat soorten kleinfruit. Voor nog meer leven in de brouwerij houden we houtlandschapen, kippen, en twee konijnen. Rondom de schapenweides is er een haag aangeplant met tal van inheemse struiken en knotwilgen. Er zijn verschillende hagen die zorgen voor structuur. Ook zijn er in de tuin heel wat speelelementen voor kinderen. Op zonnige dagen is het speelriviertje erg in trek.”

Blog als archief

Rob begon met zijn blog Natuurlijk-rijk nadat ze verhuisden naar het nieuwe huis met een hectare grond eraan. Rob: “Toen al was ik enthousiast over elk bloemetje dat er opkwam, maar de lat ligt nu wel een beetje hoger. De blog is een plek waar ik volledig mijn eigen ding kan doen, waar ik kan laten zien waar we mee bezig zijn. Zonder bloggen had ik nooit zoveel geleerd over tuinieren en ook mijn niveau van fotograferen is er sterk op vooruit gegaan. Maar dat kan ook niet anders want in het begin was het echt amateuristisch. Het is fijn om mensen te leren kennen die met dezelfde passie bezig zijn en nieuwe zaken te ontdekken. Ook is mijn blog een mooi archief; de receptjes raadplegen we zelf erg vaak en ik kijk terug welke planten ik ook alweer heb staan in de prairietuin. Dankzij mijn blog heb ik het zo opgezocht!

Beestjes lokken

Met zijn blog hoopt Rob mensen te inspireren om voor meer natuur te zorgen. Rob: “De onderwerpen zijn breed: van waardplanten zetten voor vlinders tot nestkastjes bouwen voor solitaire bijen. Van snoeihout maak je een takkenwal dat een geweldig schuilparadijs is voor tal van dieren. Met water in de tuin, zelfs een kleine drinkschaal, breng je extra leven in de tuin. Stapelmuurtjes van afgedankte stenen vormen een veilig onderkomen voor beestjes. Daarnaast is een doordachte plantenkeuze erg belangrijk. Voor leven in je tuin plant je het beste enkelvoudige bloemen, die zorgen voor stuifmeel en nectar. De insecten die zo worden aangetrokken, trekken op hun beurt weer andere dieren aan. Denk allereerst aan onze inheemse planten die in ons eigen land in het wild groeien en zich daar kunnen handhaven. Maar er zijn ook tal van uitheemse soorten die hun natuurwaarde al bewezen hebben. Interessant zijn de soorten die de dieren voedsel verschaffen in de vorm van blaadjes, nectar of bessen. En natuurlijk tuinier ik gifvrij. Bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor de natuur maar ook voor onze gezondheid.”

Bron: Fotografie natuurlijk-rijk.be

nog meer: tuinieren