Tuinblog: Groen in de stad

Er verschijnt hier regelmatig tuininspiratie. Maar daarin zijn we absoluut niet de enige, er zijn meer leuke tuinblogs dan je denkt. Daarom zetten we maandelijks tuinblogs in het zonnetje. Deze maand: groenindestad.blogspot.nl.

Groenindestad2

In de tuinwereld is de naam Loes Langendijk welbekend. Al jaren schrijft ze over tuinieren, maakt artikelen voor tijdschriften (waaronder Tuinieren), schrijft persberichten en is elke twee weken op Radio NH te horen – om over de tuin te praten en vragen van luisteraars te beantwoorden.

Vol zelfspot

Sinds begin dit jaar houdt Loes dus ook nog een blog bij. Dat het een genot is om die te lezen is misschien wat overbodig om te zeggen, want Loes heeft alle ingrediënten in huis om deze te laten slagen: ze heeft veel kennis van planten, haar hart ligt bij groen en bovendien schrijft ze met een flinke dosis humor en zelfspot. Dit stukje over zaadzakjes is typisch Loes: “O ja, voor alle bloglezers die jonger zijn dan ik, dus vrijwel iedereen, even de volgende opmerking: het zijn geen bruine envelopjes, maar loonzakjes. Daar kreeg je vroeger, net na de ijstijd, je salaris in.”

Amsterdamse geveltuintjes

Als trotse eigenaar van een huis mét tuin in hartje Amsterdam, was de naam Groenindestad zo bedacht. Loes: “Het viel mij op met hoeveel liefde de Amsterdammers hun potten of geveltuintjes onderhouden. Met veel smaak en met kleuren die volmaakt in harmonie zijn met het huis. Natuurlijk zijn er ook trieste gevallen bij zoals een dode buxus die al een jaar lang als ‘gezellig’ welkom bij de ingang van een horecagelegenheid staat. Al met al is er genoeg om over te bloggen.”

Klein maar fijn

Loes blogt actief. Bijna dagelijks zorgt ze voor verse aanwas, vooramelijk blogs die betrekking hebben tot het groen in Amsterdam of in haar eigen kleine tuin. Daarover zegt Loes: “Het is heerlijk om een tuin(tje) te hebben. Erin zitten doe ik bijna nooit, maar ik ben er veel in bezig. Eigenlijk met als doel om de tuin het hele jaar mooi te hebben. Als ik ergens op bezoek ben en ik kijk in zo’n tuin waar het alleen maar een troep is, dan vind ik dat een gemiste kans. Zorg dat er elk moment in het jaar iets in de tuin bloeit. Dat is niet makkelijk maar wel te verwezenlijken.”

Aan tips ontbreekt het niet op Loes’ blog. Tuin winterklaar maken? Ben je gek, gewoon de tuin de tuin laten. Vergeet alleen niet de gieters om te draaien en de buitenkraan moet ook afgesloten worden.

Eyeopener

Sinds Loes aan het bloggen is geslagen, kijkt ze vaak anders naar groen: “Ik zit dan bijvoorbeeld in de tram of op de fiets en zie een plantsoentje dat me anders misschien niet zo was opgevallen. Er gebeurt ook veel bijzonders in de stad. Zoals rotondes met prairiebeplanting en wegbermen met de mooiste sieruisoorten!”

groenindestad.blogspot.nl

nog meer: tuinieren