Tuinblog: De Boon

Op vtwonen verschijnen regelmatig blogs over tuinen, planten en dieren. Maar daarin zijn we absoluut niet de enige, er zijn meer leuke tuinblogs dan je denkt. Zoals de tuinblog van Kees de Boon.

tuinblog kees de boon

Rare snijboon

Het was mooi geweest, een moestuinier met ‘De Boon’ als achternaam. Toch is het een alias waaronder de blogger zich uitgeeft, net als de naam Kees. Kees de Boon legt uit waarom: “Kees is een directe verwijzing naar mijn opa die mij veel praktische vaardigheden heeft geleerd zoals gereedschapsonderhoud, houtbewerking en de liefde voor het ‘prutsen’ aan de dingen. ‘De Boon’ komt van rare snijboon. Een gezegde voor iemand die niet altijd in een hokje te plaatsen is. Dat gaat voor mij wel op.”

In het echte leven gaat de 33-jarige blogger als Fons door het leven. Sinds 2010 heeft hij een eigen siertuin van 150m2 en in 2013 kwam daar 200m2 volkstuin bij. Fons: “Voor mijn dagelijkse werk zit ik veel achter een bureau en ja, dan wil je wel eens wat anders. Lekker met de knieën in de klei, spartaans spitten en zinnig zaaien.” Fons tuiniert biologisch. “Maar mijn geitenwollensokken liggen diep verstopt in de la en sandalen hebben mij nooit gestaan. Het voordeel van biologisch tuinieren is dat het 100% puur natuur is. Dat proef je gewoon. Ik leer veel van anderen en ben altijd op zoek naar snelle, handige of slimme oplossingen om de mooiste, de gezondste en lekkerste groenten te kweken. Verder is een moestuin vooral veel proberen. Maar soms heb je behoefte aan wat praktische tips en tricks van een ervaren moestuinier.”

Tuinschrijft op het web

In het begin wilde Fons zelf een tuinschrift gaan bijhouden, totdat hij zich bedacht dat het veel leuker is om die aantekeningen te delen op het web. “De combinatie van schrijven, fotograferen en moestuinieren werkt aanstekelijk. Ik krijg daar energie van en het is natuurlijk heel erg leuk om reacties te krijgen op je schamele succesjes en vele mislukkingen.” Uit die mislukkingen haalt Fons meteen een aantal learnings: “Lang niet alles dat je zaait komt op, dus zaai vooral genoeg. Niet te zuinig met die zaadjes, gewoon hup, lekker veel. En leer omgaan met teleurstellingen. Zaden die niet willen kiemen, veel onkruid, insecten, vogels, konijnen en muizen die het op jouw oogst gemunt hebben…gelukkig weegt dat allemaal niet op tegen de smaak en de ervaring van het eten van je eigen vers geteelde groenten!”

Bron: Fotografie deboon.blogspot.nl

nog meer: tuinieren