Tuinblog: AnneTannes kruidenklets

Er zijn ontzettend veel leuke tuinblogs. Bijvoorbeeld die van ‘AnneTanne’: AnneTanne.be/kruidenklets.

annetanne tuinieren tuinblog

Starten met tuinieren

Slechts twaalf jaar oud was ‘AnneTanne’ toen ze op een braakliggend stukje grond naast de tuin van haar ouders wilde planten kweekte. Tijdens haar herboristenopleiding in de jaren negentig merkte ze dat ze erg geboeid was door het historische en folkloristische gebruik van planten. Haar liefde voor taal maakte dat ze ook steeds de oorsprong van de namen (wetenschappelijke en volksnamen) van planten probeerde te achterhalen. AnneTanne: “Toen we ergens vlak voor de eeuwwisseling voor het eerst een internetaansluiting kregen, was ik er van overtuigd dat ik een schat aan informatie over kruiden op het computerscherm ging toveren. Maar dat bleek – alweer meer dan vijftien jaar geleden – flink tegen te vallen!

Pre-Facebook

Een collega van AnneTanne stopte haar een boek toe over XHTML. AnneTanne: “Als kind vond ik technisch lego altijd heel leuk en het maken van een website voelde een beetje als met technisch lego spelen op de computer.” Een onderwerp om een website te bouwen was snel gevonden en zo ontstond ergens tussen 2000 en 2004 de allereerste versie van haar website: ‘AnneTannes Kruidenmand’. AnneTanne: “Je vond hier uitgebreide informatie over een beperkt aantal kruiden. Parallel aan de website ontstond al snel een mailgroep, zo’n beetje de pre-Facebook equivalent van een Facebook-groep.” Maar met de jaren kwam er toch wat sleet op de formule en tussen 2005 en 2007 lag het schrijven zo goed als stil. Toen het in 2007 toch weer begon te kriebelen, zag op 12 februari haar blog het levenslicht. Aanvankelijk lag de focus nog bij kruiden, maar langzaamaan ging ze meer schrijven over ecologisch en biodivers tuinieren.

Rozen op zandgrond

AnneTannes huis is omringd door een grote tuin van 7500 m2. Omdat zij en haar partner beide werken, zat een arbeidsintensieve tuin er niet in. AnneTanne: “Gelukkig heb ik door de jaren heen gemerkt dat tuinieren met de natuur een enorme voldoening geeft. Niet in het minst omdat je merkt dat plagen in onze tuin door natuurlijke vijanden vaak in de kiem gesmoord worden.” De tuin van AnneTanne is omringd door hoge hagen, die in de voortuin netjes gesnoeid zijn, maar in de achtertuin een brede houtkant vormen. Die hagen geven vooral in het ‘oude’ gedeelte van de tuin een grote mate van beschutting. De oude tuin is een luwe, eerder schaduwrijke tuin. De bostuin loopt door op het aangrenzende perceel dat de ‘nieuwe’ tuin vormt, die lichter meer open en zonniger is. Er groeien veel rozen (ja hoor, ook op zandgrond kun je heel wat rozen kweken!), de moestuinteelten die wat meer plaats vragen en er is ook een zwemvijver.

Kalender van de tuin

Bloggen helpt AnneTanne om nog beter te kijken naar wat er in haar tuin groeit en bloeit. “Het helpt me om te zien hoe onze tuin door de jaren heen evolueert. En hoe planten langzaamaan een plekje krijgen op de kalender van mijn tuin. Zo zag ik onlangs onder de honderdjarige beuk vlak bij het huis de eerste cyclamen bloeien. ‘Oh ja, het is alweer augustus’ schoot er door mijn hoofd. Verder hielp mijn blog mij om een inventaris op te maken van de verschillende vlindersoorten die ik in mijn tuin zag (al 21 soorten) en zette me ertoe aan om op zoek te gaan naar de naam van allerlei gekke beestjes die ik er ontmoette. Ik ben van huis uit veel meer een plantenkenner, maar heb in mijn tuin intussen al zo’n 150 insectensoorten op naam gebracht. Bloggen heeft mij nog meer enthousiast gemaakt over de onderlinge relaties tussen planten en dieren die je kan ontdekken in die microkosmos die een tuin is.”

Zeer leerzaam; AnneTanne geeft tips!

Bron: Fotografie Annetanne.be/kruideklets

nog meer: tuinieren