Torenvalk in de Krimpenerwaard

Een idyllisch verschijnsel, deze torenvalk op de tak van een berijpte elzenboom. Natuurfotograaf Peter de Mooij wist hem vast te leggen in natuurgebied de Krimpenerwaard.
m1my9qhq0e9w
Peter: “Berijpte takken zijn op zichzelf al erg mooi en sprookjesachtig. Als er dan nog een echte roofvogel in zit, dan kan de natuurfotograaf niet anders dan even stoppen en proberen of je hem op de foto kan krijgen. Omdat de torenvalk weet dat hij in de winter zo min mogelijk energie moet verbruiken door het gebrek aan voedsel, zal hij goed te benaderen zijn en niet snel wegvliegen.”

“Torenvalken nemen helaas nog altijd in aantal af in onze Krimpenerwaard. Door het ontbreken aan boeren (het veenweidepact verjoeg hen in de tijd van de nog groeiende economie), waarbij snijmaïs voor de koeien als wintervoedsel ook de nodige muizen aantrekt, verliest ook de torenvalk prooi. In de winter heeft hij het daardoor vaak zwaar. Het is altijd weer een magisch moment als je op korte afstand oog in oog staat met een echte wilde roofvogel. Laten we er zuinig op zijn….”

Peter houdt een blog bij met nog veel meer natuurverschijnselen die hij vastlegt in de Krimpenerwaard.

Bron: Fotografie Peter de Mooij

nog meer: tuinieren