Stapstenen van beton

Na een regenbui de tuin in? Stapstenen in de borders zijn de uitkomst tegen natte schoenen. Of leg er een aantal bij elkaar voor een speels pad over het gazon. Deze met bladnerven maak je zelf van beton. Simpel!

Stapstenen maken

Gebruik voor het mooiste resultaat bladeren van de rabarberplant: de dikke nerven laten een duidelijke afdruk achter en ze zijn groot genoeg voor een flinke stapsteen. Pluk de bladeren bij voorkeur niet na half augustus. De plant heeft rust nodig om reserves op te bouwen voor de winter.

Nodig

Rabarberbladeren, kant-en-klare metselspecie (verkrijgbaar bij de doe-het-zelfzaak), emmer en een plat schepje. Eventueel kun je een springvorm voor taart of andere ringvormige mal gebruiken.

Werkwijze

  1. Maak het beton klaar in de emmer.
  2. Leg het rabarberblad op een vlakke ondergrond. Kies een plek waar hij kan blijven liggen om te drogen.
  3. Bestrijk het blad met olie, zodat hij straks gemakkelijker los komt van het cement.
  4. Roer voorzichtig en klop aan met een schepje om luchtbellen te voorkomen. Smeer het cement op het blad. (Voor een mooie ronde stapsteen kun je een springvorm of ringvormige mal gebruiken. Druk dan de ring tegen het blad en vul deze met beton.)
  5. Laat het een dag drogen en verwijder het blad.

De foto is gemaakt door Shannon I Olson,  zij maakte vogelbaden op een vergelijkbare manier. Zelf de vogelbaden maken? Lees dan haar blog Concrete Rhubarb Leaf Birthbaths (Engels).

Bron: 1. Shannon I Olson – 2. A Southern Belle with Northern Roots – 3. Concrete Rhubarb Leaf Birthbaths

nog meer: tuinieren