Wel of niet snoeien?

Mart Vester is eigenaar van tuincentrum Global Garden in Zwaanshoek: “Ik krijg het hele jaar door vragen over snoeien. Niet vreemd, want er is jammer genoeg geen eenduidige regel voor.”

Bladverliezende bomen

Tussen oktober en februari is de ideale tijd om bij bladverliezende bomen de zogenaamde grove snoei toe te passen. Waarom? Daar zijn twee redenen voor. 1) Een boom heeft bladeren nodig om te groeien, want daarmee verdampt hij water. Zodra die afgevallen zijn, vindt er geen verdamping meer plaats en hoeven de wortels geen water meer op te nemen. De sapstroom valt stil, de boom is in winterrust en lijdt nu het minste van een flinke snoeibeurt. 2) Zonder blad zie je het model van de takken beter en is het gemakkelijker om de boom in model te knippen. Maar: bladverliezende bomen die al in het voorjaar bloeien, kun je beter met rust laten. Als je ze nu gaat snoeien, zou je alle bloemknoppen wegknippen.

De uitzonderingen

De belangrijkste reden dat ik het snoeien nu onder de aandacht breng, is dat er een groep bomen is die nu nog gesnoeid moeten worden, en wel vóór 15 december. Het betreft de druif, berk en de esdoorn (maar niet de Japanse esdoorn). Vanaf het vroege voorjaar komen de sapstromen bij deze bomen al op gang. Na januari mogen ze absoluut niet meer gesnoeid worden. Zou je dat wel doen, dan bloedt uw boom als het ware dood, en dat zou toch zonde zijn!

Groenblijvers

Ik adviseer altijd om vanaf half augustus geen groenblijvende bomen, hagen en coniferen te snoeien. Doe je dit wel, dan is de kans op vorstschade groot. Ze zullen nog wel wat uitlopen, maar er is dan onvoldoende tijd voor de nieuwe aanwas om af te harden voor de winter.

Gesnoeid? Op de composthoop!

Verzamel afgevallen bladeren en maak er een eigen composthoop van. Maar let op: gooi bladeren die aangetast zijn door schimmels (bijv. meeldauw, perenroest, sterroetdauw of galmijt) nooit op de composthoop. Zo blijft de schimmel namelijk in je tuin. Voer het aangetaste blad beter af met het huisvuil.

Al onze snoeitips zijn te vinden onder snoeien. Meer tips van Mart? Ga naar Globalgarden.nl.

nog meer: tuinieren