Saffraan uit eigen tuin

Van de week kreeg ik wat saffraanbollen. Leuk! Als je deze bollen nu plant, oogst je volgend jaar misschien wel wat van dit kostbare kruid.

saffraan kweken
Saffraan is een specerij dat veel wordt gebruikt in onder andere de Marokkaanse keuken. Het zijn de meeldraden van de saffraankrokus. Saffraan is het duurste specerij ter wereld, er wordt wel eens gezegd dat een kilo saffraan duurder is dan een kilo goud! Het levert dus wat op om het zelf te kweken, maar ook de bloemen zijn erg mooi.

Saffraan kweken

Saffraan kweken is wel lastig, dus je hebt wat geluk nodig om ook echt bloemen te krijgen. Plant de bollen liefst in augustus/september, in ieder geval een week voor de eerste vorst. De bollen staan graag op een warme plek in de zon en houden niet van nattigheid.

De saffraankrokus bloeit maar 8 dagen per jaar, in de herfst. Dek de bollen in de winter af met een laag compost of bladeren om ze te beschermen tegen de vorst. Als het te koud wordt kunnen ze kapot vriezen.

Ik ga ze in ieder geval snel in de grond zetten en hoop op bloeiende bollen. Wil je het ook proberen? Bollen kun je bestellen bij crocussativus.nl.

Bron: Fotografie Wikimedia

nog meer: tuinieren