Zo plan je de perfecte buitenkeuken

De zomer kan pas echt beginnen als de buitenkeuken er compleet uitgerust bijstaat. Klaar voor een lekker lang seizoen buiten eten, met gezellige gasten en heerlijke zomerse gerechten! De mooiste exemplaren en de beste plek en uitrusting vind je hier. Zo plan je de perfecte buitenkeuken.

Maak de ideale buitenkeuken met deze 3 DIY's | vtwonen

Waarom een buitenkeuken?

Voor een avondje grillen heb je genoeg aan een barbecue, zul je misschien denken. Maar hoe fijn is het als je niet voor elk niemendalletje naar binnen hoeft te lopen? In een buitenkeuken kun je op de planken en in de lades al je bestek, servies en snijplanken kwijt. En een afdak zorgt ervoor dat alles droog blijft bij een onverwachte regenbui. Luxepaarden zorgen ook nog eens voor een spoelbak en een ingebouwde koelkast en gaspitten. Maar met een zelf- of omgebouwde werkbank kom je ook al een heel eind met je plan voor de perfecte buitenkeuken.

Dit zijn de beste plekken

Bij een piepkleine tuin heb je misschien niet veel te kiezen, maar heb je wat meer vierkante meters of wil je in ieder geval zorgen voor een goede basis, houd hier dan rekening mee:

  • Zorg voor een goede, vlakke ondergrond, zodat de buitenkeuken stabiel en waterpas staat. Tegels en beton zijn het beste, hout is minder geschikt.
  • Kook je graag buiten, maar eet je liever binnen? Of ben je graag in de buurt van de keuken, het toilet en andere voorzieningen? Kies dan een plek dichtbij het huis.
  • Heb je een veranda of afdak? Zet de buitenkeuken dan hieronder. Hoe droger hij staat, hoe beter.
  • De gezelligste feestjes stoppen niet als het donker wordt. Vergeet daarom de verlichting niet. Een lichtsnoer is altijd een goed idee en zorgt ervoor dat je nog iets kunt vinden in de late uurtjes.
  • Heb je niet veel ruimte? Dan is een mobiele buitenkeuken op wielen een goed plan.

LEES OOK
Vier de seizoenen onder een veranda

Zo maak je er zelf een

Voor een DIY buitenkeuken hoef je echt geen klusexpert te zijn. Met een bestaande werkbank, sidetable of bouwpakket van de bouwmarkt kom je al een heel eind. Wil je dat de keuken helemaal uit jouw koker komt, volgens jouw eigen smaak en wensen? Bekijk dan deze zelfmaak-buitenkeukens eens!

Maak de ideale buitenkeuken met deze 3 DIY's | vtwonen

Mooie manden, schalen en snijplanken krijgen een ereplekje in de open vakken van deze buitenkeuken. Je maakt ‘m zelf met behulp van een handige instructievideo en geeft hem een lik verf in jouw favoriete kleur.
Bekijk het stappenplan

Rondsnuffelen op Marktplaats, de plaatselijke kringloop of een winkel in oude bouwmaterialen levert je al snel een tafel met buitenkeuken-potentie op. Deze tafel biedt genoeg ruimte voor kookspullen en heeft alleen wat buitenbeits of -lak nodig.
Bekijk deze low budget buitenkeuken

LEES OOK
DIY: low budget buitenkeuken

nog meer: tuinieren