Overkapping in de tuin? Hier moet je op letten

Hele dagen met je neus in de buitenlucht: de droom van iedere tuinliefhebber. Een overkapping maakt het buitenleven een stuk aangenamer. Het zorgt niet alleen voor extra leefruimte, maar ook voor warmte tijdens frisse avonden. Overweeg jij om een overkapping in de tuin te plaatsen? Hier moet je op letten.

Resultaat vtwonen weer verliefd op je tuin

De plek van de overkapping

Het is slim om van te voren te bepalen waar de overkapping komt en wat de functie ervan gaat zijn. Wordt de overkapping een verlengde van het huis of komt ie in het midden van de tuin? En niet te vergeten: waar komt de zon op en gaat ie weer onder? Het fijnste is natuurlijk dat er overdag voldoende zonlicht binnenkomt. 

Het materiaal

De meeste overkappingen zijn gemaakt van hout of aluminium. Aluminium is lichter van gewicht en heeft minder onderhoud nodig, maar beide opties zijn duurzaam. Het verschil zit ‘m vooral in de uitstraling. Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling en hout ligt dichter bij de natuur. De mooiste houtsoorten voor een overkapping in de tuin zijn douglas, eiken, vuren en hardhout. 

Open of dicht?

Omdat we niet gezegend zijn met zonovergoten zomers, is het verstandig om hier rekening mee te houden in het ontwerp. Dichte zijkanten kunnen heel fijn zijn bij stevige wind of een regenbui. Plaats de overkapping bijvoorbeeld tegen een muur van het huis of maak een paar zijkanten van hout. Houd je het liever zo luchtig mogelijk? Ga dan voor wanden van glas. Hetzelfde geldt voor het dak: een glazen dak verbindt de overkapping met de tuin en zorgt voor een natuurlijke lichtinval.

De vloer

Iets wat snel vergeten wordt bij een overkapping in de tuin is de vloer. Terwijl deze juíst zo sfeerbepalend is. Een strakke betegeling geeft de overkapping een moderne touch en grove tegels zorgen voor een Mediterrane sfeer. Loop je in de zomer het liefst de hele dag op blote voeten? Een houten vlonder geeft de tuin een warme, zomerse look en voelt bovendien fijn aan de voeten.

nog meer: tuinieren