Orchidee verzorgen

De prachtige orchidee is een van de grootste plantensoorten op aarde. Deze subtropische plant is populair in de woonkamer. De verzorging levert vaak problemen op, daarom leggen wij uit hoe je een orchidee verzorgen moet.

Orchidee verzorgen

Orchideeën zijn subtropische planten waarvoor de ideale kamertemperatuur ligt tussen 20 ºC en 22 ºC. Een orchidee heeft licht nodig, maar houdt absoluut niet van de volle zon, want daardoor kunnen de bladeren verbranden.

Hoe vaak water geven aan orchidee

Hoeveel water je de orchidee geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.

Voeding voor orchidee

Eén keer per maand vraagt een orchidee om speciale orchideeënvoeding. In de winter is dit één keer in de twee maanden en in volle bloei kan dit ook om de week. Orchideeën zijn kieskeurig. Vloeibare meststof voor orchideeën heeft daarom een hele zachte werking. De organische voeding en de extra sporenelementen in deze meststof zorgen voor gezonde wortels, glanzende bladeren en een lange bloei. Los de voeding in water op en dompel de plant erin. Laat de plant even in het water staan en laat daarna goed uitlekken.

Substraat voor orchidee

Gebruik in de pot van een orchidee orchideeënsubstraat, want die werkt het beste voor het verpotten of oppotten van een orchidee. Dit aangepaste substraat is een mengsel van boomschorssnippers, gemengd met hoogwaardig mosveen. De boomschors zorgt voor de drainage en de hechting voor de wortels. En het mosveen zorgt ervoor dat water en voeding wordt vastgehouden.

Zoek je verzorgingstips voor een andere plant? Zoek ‘m op in de plantenindex. Tip: op zoek naar een leuke bloempot of een gieter waarmee je je orchidee heel lang in leven kunt houden? Je vindt heel wat tuinartikelen in onze shop.

nog meer: tuinieren