Onkruid verwijderen op een duurzame manier: zo doe je dat

We zijn het liever kwijt dan rijk: onkruid. Er zijn gelukkig veel manieren om de ongewenste plantjes tussen tegels te verwijderen, maar het is wel belangrijk om dit op een duurzaam verantwoorde manier te doen, zonder andere planten en insecten te beschadigen. Dus: onkruid verwijderen op een duurzame manier? Zó doe je dat.  

tuinkalender maart
De tegelsoort op de foto hierboven komt uit de vtwonen collectie. Hier vind je de verkoopadressen.

Voorkomen is beter dan bestrijden 

De meest duurzame manier om onkruid te bestrijden, is door het te voorkomen. Dat kan door middel van:

  • Zo min mogelijk bestraten. Tegenwoordig leggen we onze tuin al snel vol met tegels, maar juist tussen de kieren van die tegels kan onkruid ontstaan. Zorg daarom voor meer groen in de tuin of kies voor grote tegels die dicht bij elkaar liggen. Ook dan heeft onkruid minder kans om te groeien.
  • Strooizout is een handig middel om onkruid te voorkomen. Strooi het zout over het gras of de tegels en ga er met een tuinslang overheen zodat het zout tussen de tegels in de aarde terechtkomt. Hierdoor maak je het voor het onkruid moeilijker om terug te komen. 
  • Bodembedekkers. Door de bodem van de tuin te bedekken met een bodembedekker, zoals houtsnippers of boomschors, kan zonlicht niet tot op de bodem doordringen en onkruid simpelweg niet groeien. Je kunt de bodem van je tuin ook bedekken met breed-uitgroeiende planten. Deze planten groeien laag en breed uit waardoor onkruid geen kans krijgt. Enkele goede bodembedekkers zijn onder meer de planten Ooievaarsbek, Klimop, Maagdenpalm, Salie en Vrouwenmantel. 
  • Heb je een gazon? Probeer deze dan ongeveer drie keer per jaar te bemesten en te besproeien. Droogte en een gebrek aan voeding geeft onkruid namelijk de mogelijkheid om te gaan groeien. Probeer het gazon daarnaast regelmatig te maaien. Laat het gras niet te hoog groeien.   

LEES OOK
Onkruid wieden: dit is het en zo doe je het

Onkruid bestrijden 

Is het te laat en staat jouw tuin al vol onkruid? Dan wil je het waarschijnlijk zo snel mogelijk verwijderen. Dat kun je zo doen:

  • Warm water. Onkruid houdt niet van warm of heet water. De eiwitten in het onkruid gaan hierdoor kapot. Bovendien doodt zo’n warme douche ook onkruid dat nog niet zichtbaar is. Sproei het water met een hogedrukspuit over de tegels of het gras, maar zet ‘m niet op de hoogste stand in verband met insectensterfte. Een emmer water gebruiken kan ook. Let ook op de plek waar je gaat sproeien: planten en bloemen wil je natuurlijk niet beschadigen. 
  • Een andere milieuvriendelijke manier om onkruid te verwijderen, is gewoon met je handen. Een tijdrovende klus, maar het kan ook ontspannend werken. Doe je tuinhandschoenen aan en trek het onkruid met wortel en al tussen de tegels vandaan. Zo groeit het minder snel terug. Er zijn speciale onkruidborstels waarmee je goed tussen de voegen van de tegels komt, maar ook een hark of schoffel werkt prima.   

Dont’s

Schoonmaakazijn is een bekend huismiddel tegen onkruid. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid al snel. Maar tegelijkertijd is azijnzuur ook heel schadelijk voor het milieu: het levert een risico op voor planten en insecten die in de grond leven.

Vermijd ook glyfosaat onkruidverdelger, want ook dat is een heftig bestrijdingsmiddel. Gelukkig beamen tuincentra dat. Vanaf 1 januari zijn onkruidverdelgers met glyfosaat uit de schappen gehaald. Middelen met een laag milieurisico krijgen hierdoor nu voorrang, en daar is tuinbranche Nederland blij mee. In 2020 maakte tuinbranche Nederland al afspraken met milieuorganisatie Natuur & Milieu om de verkoop van bestrijdingsmiddelen die de stof glyfosaat bevatten in tuincentra te stoppen. 

nog meer: tuinieren