Jammie, onkruid!

Na eindeloos wieden, woelen,  trekken en spitten, komen de stugge types soms toch weer terug. Blijven plukken is ons enige devies. En gooi het loof niet weg: met veel soorten onkruid kun je heerlijk koken.

m1nycwoqscaum1nycwpqqsav

Zevenblad (Aegopodium)

Zevenblad heeft qua smaak wat weg van spinazie. Gebruik het blad in een wokgerecht, maak er pesto van of verras je bezoek met een zevenbladquiche.

Zuring (Rumex)

De jonge bladeren van tuinzuring worden vaak verwerkt in pannenkoekjes, maar smaken ook heel lekker bij de vis. Bijvoorbeeld als zuringsaus bij de zalmfilet.

Guldenroede (Solidago)

De blaadjes kun je rauw eten en smaken kruidig. Een kopje guldenroede thee schijnt allerlei goede werkingen op onze innerlijke mens te hebben.

Vederdistel (Cirsium)

Er schijnen eetbare soorten te zijn, maar wij houden het liever bij de sierwaarde van de bloem. Én de nuttige bijdrage die ze leveren aan de tuin: distelbloemen lokken honderden insectensoorten en vlinders. Vogels komen op de zaden af.

Brandnetel (Urtica dioica)

Het blad kan je zelfgemaakte brood of kaas naar een hoger niveau tillen, je kunt er soep van koken en thee van trekken. Of maak brandnetelravioli.

Paardenbloem (Taraxacum)

De jonge bladeren zijn eetbaar en smaken naar andijvie. De bloemen zijn heel mooi in de salade, en kunnen tot gelei en likeur worden verwerkt.

Heermoes (Equisetum)

Je kunt er thee van trekken, én je kunt het aftreksel inzetten als natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen luizen en meeldauw.

Kijk ook eens bij onkruid herkennen en lees meer over de soorten onkruid.

Bron: Fotografie iStoch Photo

nog meer: tuinieren