Ode aan de Allium

Bij sieruien (Allium) denk je al snel aan die paarse bol op een hoge stengel. Maar er zijn ook roze, gele en witte sieruien, met ronde bloem of juist sprietig. Maak kennis met deze onbekende maar o-zo-mooie soorten.

Allium schubertii

sieruien

Siervuurwerk

Allium schubertii heeft een grote, lichtroze bloem die als vuurwerk uit elkaar lijkt te spatten. Elke bloem heeft wel tweehonderd bloemsteeltjes met minibloempjes aan de uiteindes. In al zijn glorie heeft dit bolgewas wel wat ruimte nodig: de doorsnede van haar bloemen bereikt de lengte van een liniaal!

De wolkenkrabber

Allium ‘Gladiator’ is de uitvergrote versie van de voor ons zo bekende, paarse soort. Met een bloemsteel tot 150 cm hoog doet hij het erg goed bij kinderen, want zij kunnen de bloem van onderaf bekijken. De compacte, paarse bloem bereikt een doorsnede van 25 cm en is daarom goed te gebruiken als snijbloem.

Het vreemde eendje

Als een van de weinige uit de familie bloeit Allium moly geel. De losse, schermachtige trossen en flinke hoeveelheid bladeren doet dit soort eigenlijk het minste op de rest zijn familie lijken. Hoog wordt hij niet: tot zo’n 20-25 cm. Een natuurlijke soort die zich gemakkelijk uit weet te breiden als bodembedekker.

Nu dromen, straks planten

De bollen van de sierui plant je in het najaar, rond oktober of november. Bij sommige tuincentra zijn de planten ook in het voorjaar op pot verkrijgbaar, maar dat zijn dan meestal niet de meest bijzondere soorten. Bovenstaande soorten zijn allemaal verkrijgbaar bij PC Nijssen

In onze plantenindex vind je meer soorten Allium

Fotografie: fairegarden.wordpress.com, PC Nijssen

nog meer: tuinieren