Nazomeren met herfstasters

Op zoek naar een plant die nog even blijft bloeien? Dan is de kleurige herfstaster een geschikte plant! Want de herfstasters bloeien vanaf augustus tot aan de eerste nachtvorst. Ook in een pot doen deze planten het goed. Handig voor op je terras of balkon.

herfstasters

witte-herfstasters

paarse-herfstasters

Verschillende soorten

Wist je dat er wel meer dan 200 soorten asters bestaan? Oorspronkelijk komen de meeste herfstasters uit Noord-Amerika, maar in de Europese tuinen doen ze het ook goed! De hoogte varieert van 20 cm tot ruim 1,5 meter hoger. Bovenaan de stengels groeien kleine straalbloempjes. Deze zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog. Op asters raak je dus nooit uitgekeken!

Mooie plekken voor de herfstasters

Herfstasters doen het goed in (bloem)perken gecombineerd met andere vaste planten. Zet de kleurige asters eens naast de ooievaarsbek (Geranium), duizendknoop (Persicaria amplexicaulis), zilverkaars (Actaea simplex) en monnikskap (Aconitum carmichaelii).

Probeer zoveel mogelijk lichte en donkere tinten af te wisselen en zet grootbloemige soorten naast de kleinbloemige. Ook komen herfstasters mooi uit naast planten met een wat lossere vorm. Siergrassen staan daarom bovenaan de lijst van geschikte compagnons.

Tips

• Aster ageratoides is een van de sterkste soorten, deze herfstaster doet het werkelijk overal.
• ‘Starshine’ groeit compact (50-60 cm) en draagt vanaf augustus honderden bloemen die op witte sterretjes lijken.
• ‘Asran’ bloeit blauwpaars en bloeit tot in oktober, de hoogte is 70-80 cm.
• Lage asters uit de Dumosus-groep groeien uit tot een ‘kussen’ van helder violetblauw gekleurde bloempjes. Dit maakt ze heel geschikt voor een kleine tuin.

Bron: iVerde

nog meer: tuinieren