Must have groen in je interieur: de air plant

Fan van planten in huis, maar geen groene vingers? Dan is de air plant jouw nieuwe lievelingsplant! Wij geven hieronder enkele tips om deze luchtplant een mooi plekje te geven in je interieur én hoe je ‘m best verzorgt.

Eén grote familie

Luchtplant. Air plant. Dit zijn de benamingen die je waarschijnlijk al gehoord heb. De officiële naam is echter Tillandsia van de Bromeliafamilie en er zijn maar liefst meer dan 500 soorten. Deze plant komt voornamelijk voor in Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, waar het groeit op bomen en rotsen. Een leuke soort is de Tillandsia Usneoides, ook wel gekend als Spaans mos. Zijn flexibele gekrulde bladeren blijven als een ketting aan elkaar groeien en kunnen tot wel 2 meter lang worden. Volgens een Indiaanse legende is Spaans mos het haar van een prinses, die op de dag van haar huwelijk werd gedood. De treurende bruidegom zou het haar hebben afgesneden en in een boom hebben gehangen. De wind nam het mee en zo kwam het terecht over het hele land.

Begin je liever kleiner, dan is deze Tillandsia misschien meer iets voor jou. Met zijn grillige groei heeft het iets magisch en voel je je in een sprookjeswereld. Combineer het plantje met hout en gouddraad voor een stoere, industriële look.

Lucht

Spring maar een gat in de lucht, want deze air plants zijn gemakkelijk in onderhoud en zijn letterlijk overal te plaatsen aangezien ze geen wortels hebben. Leuk hé? De plantjes absorberen water en voedingsstoffen uit de lucht via de schubben op de bladeren.

Indirect zonlicht

Zoals de meeste planten houdt ook de air plant van veel licht. Direct zonlicht is voor deze plantjes iets te veel van het goede, dus zet ze het liefst op een plek met indirect zonlicht. Let hier zeker op als ze nat zijn, want anders verbranden de blaadjes door het zonlicht. En dat willen we natuurlijk niet! Tip: de grijze varianten kunnen beter tegen zonlicht dan de groene soorten, aangezien ze voorkomen in de woestijn.

Water geven

Wist je dat de Tillandsia vernoemd is naar de Zweedse botanicus Elias Tillands? Hij had immers een hekel aan water. Maar laat je hierdoor niet misleiden, want de air plant heeft wel degelijk water nodig, alleen niet heel veel. Het liefst geef je ze regenwater. Lukt dit niet, dan is kraantjeswater dat een dag heeft stilgestaan ook goed. Gebruik zeker nooit gedestilleerd water.

Hoe geef je ze nu het best water? Je kan ze wekelijks besproeien met water, maar let er dan op dat je ze uit de decoratie haalt. Zo blijft er geen water tussen de blaadjes zitten en beginnen ze niet te rotten. Wat ook goed werkt, is ze twee keer in de maand een bad te geven. Vul een kopje met regenwater (of kraantjeswater), dompel de air plant onder en laat die goed drogen op een papieren doekje vooraleer het terug te plaatsen. Heb je een plant met een bloem, let er dan op dat die boven water blijft.

Beginnen de blaadjes te krullen? Dan moet je zeker water geven. De grijze soorten zijn woestijnvarianten en hebben sowieso minder water nodig dan de groene soorten (regenwoudvarianten). Ben je nogal vergeetachtig met het bewateren van de planten? Geef het luchtplantje dan een plek in de badkamer, want door de hoge vochtigheid heeft het daar weinig extra water nodig.

Pronkstuk

Laat je creativiteit de vrije loop, want deze leuke luchtplantjes kan je op verschillende manieren uitstallen. Niet meteen ideeën? Laat je inspireren door onderstaande creaties en pronken zullen ze!

• Werk je graag in de hoogte? Maak een hangende tuin aan het plafond met verschillende decoratie-elementen. Er is voor elk wat wils! Ga voor een geometrische toets in je interieur of kies deze glazen vaas aan een touw. Voor een gouden toets in je interieur zijn deze hangers van draadijzer een aanwinst. Ook leuk: ga zelf aan de slag met deze DIY wall planter en hang ‘m aan de muur. Zo vrolijk je je huis meteen op!

• Liever geen zin om te beginnen boren? Kies dan voor een luchtplantje aan een blokje hout. Of maak een terrarium in dit glazen kistje door kleine steentjes of (gekleurd) zand toe te voegen. Fleur je bureau op en steek de luchtplantjes tussen de spijlers van je memobord.

• Voor wie het liever wat speelser heeft, kun je bijvoorbeeld deze egel echte stekels geven met een air plant of dit snoetje een punk kapsel bezorgen.

• Ook een optie: plaats de luchtplanten in schelpen en hang ze op in de badkamer. Het lijken dan net octopusssen. Ook de kindjes zullen dan met veel plezier de plantjes mee helpen verzorgen!

Bron beeld: Weer verliefd op je huis | Fotografie Barbara Kieboom | Make-over Frans Uyterlinde

nog meer: tuinieren