Lenteborder als XL-boeket

Waarom bloemen plukken voor in een vaas, als je vanuit je huis direct op heel veel meer bloemen uit kunt kijken? In de border blijven de bloemen veel langer mooi. En… ze komen elk jaar weer terug!

Goedemorgen-bloemen

Deze border staat in mei en juni in bloei en sommige planten blijven nog veel langer mooi. Van de Alliums heb je het langst plezier. Na de bloei blijven ze fier overeind staan terwijl de uitgebloeide paarse bloemen in mooie groene, architectonische vormpjes veranderen. Zelfs in de wintermaanden leveren ze nog een mooi beeld op, wanneer ze in bruine vorm bedekt zijn met een laagje rijp of sneeuw. Plant het lentetafereel vlak bij je keukenraam en je weet niet wat je meemaakt; elke ochtend bij het ontwaken, word je opgevrolijkt door een zee van bloemen.

Borderrecept

  • Akelei (Aquilegia): een nonchalant typje dat zich goed laat combineren met andere voorjaarsbloeiers. Het plantje zaait zich royaal uit als je de bloemen tenminste in de plant laat zitten. Verliefd geworden op het paars-witte exemplaar van de foto? Plant hem gerust aan, maar de kans dat zijn nageslacht (de zaailingen) in een andere kleur terugkomen is groot. Leuk eigenwijs, niet?
  • Prairielelie (Camassia): een bolgewasje dat je net als tulpen, Alliums en narcissen in het najaar poot. Op de foto zijn het de lichtblauwe bloemen op de achtergrond. De plant is sterk en vermeerdert zich rijkelijk. Nog meer bloemen in aantocht!
  • Sierui (Allium): de paarse bollen op stokjes hebben een heel andere vorm dan de bovenstaande twee en dat maakt de border heel speels. Ze duiken overal op tussen het bloemengeweld.

Live bewonderen?

Natuurlijk is het slim om ook nog wat andere planten in de border te verwerken die op een later moment bloeien. Deze border staat in bloei bij de Pullenhof in Schalkwijk. Op maandag 21 mei kan je zien hoe tuineigenaar Helma Sjamaar dit heeft aangepakt.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto: Helma Sjamaar – De Pullenhof

nog meer: tuinieren