Leesvoer: boeken over eetbare bloemen

Met eetbare bloemen maak je van een bord wortelstamp nog een culinair hoogstandje. Steeds vaker zie je ze bij speciaalzaken en de grow & cook-boeken over het onderwerp schieten als paddenstoelen uit de grond.

Bloeiende salade

Nadat ik ooit eens gedachteloos een zakje Oost-Indische kerszaadjes in mijn tuin had uitgestrooid, werd ik fan. Tegen een houten klimscherm bloeiden diezelfde zomer nog honderden oranje trompetbloemetjes, die niet alleen heel kleurig waren maar ook een verrassende bite hadden. Bij elke barbecue kwam de bloeiende salade weer op tafel. Ik kan je garanderen: zoveel ‘aaah’s’ en ‘ooh’s’ krijg je maar zelden bij zoiets eenvoudigs als een salade. En werkelijk: na het zaaien heb ik nooit meer omgekeken naar de plantjes, ze groeiden als vanzelf.

Grow & cook-boeken

Afgelopen jaar verschenen er wel drie boeken over dit onderwerp, wat wel aangeeft dat er meer fans zijn dan ik alleen. Het eBook Smultuin Bloemenoogst van Claudia Reina is de meest recente. In haar boek zie je de bloemen van bekende kruidenplanten voorbij komen, maar ook verrassingen als de tulp als hapje bijvoorbeeld. De auteur kweekt haar bloemen op biologisch-dynamische wijze in haar eigen smultuin. Aan het boek De smaak van Bloemen van tuinexpert Julia Voskuil werkte ze ook mee. Beide boeken haken in op het kweken en feestelijk maken van gerechten. Eind vorig jaar postte ik ook een recept uit Bloemen met smaak van Anna Koster. Dit speelt in op de smaak én het belang van eetbare bloemen.

Culinaire bloemenhoek

Op de markt, bij speciaalzaken en online, als je op zoek gaat, zijn er genoeg plekken waar eetbare bloemen worden verkocht. Goedkoop zijn ze echter niet en de keuze is beperkt. Reden genoeg om ze zelf op te kweken. Het plezier is dubbel: je tuin wordt er een stuk mooier op en terwijl je de bloemen plukt voor op je bord, wordt een nieuwe lading bloemen gestimuleerd. Een win-win. Op Mooie Moestuin vind je een handige, uitgebreide lijst van bloemsoorten die je wel kunt eten, en absoluut niet.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

nog meer: tuinieren