Lang leve de lampion

Deze maand kleuren de vruchten van de lampionplant van groen naar oranje. Oogst ze, als je ze voor decoratie wilt gebruiken, allemaal tegelijk. De onrijpe, groene vruchten mixen prachtig met de rijpe, oranje exemplaren.

m1nyh1eqnvjg

Lang mooi

De lampionplant (Physalis alkekengi var. franchetii) moet het niet hebben van zijn bloei, want de kleine witte bloemetjes vallen nauwelijks op. Maar de lampionnetjes die deze maand van groen naar oranje verkleuren, halen die schade dubbel en dwars in.  Als je ze rijp oogst en binnen op een schaal legt, blijven ze nog zeker tot in het voorjaar mooi. Laat je ze buiten staan, dan blijven de prachtige en misschien nog wel meer befaamde geraamtes over, waar -wonderbaarlijk genoeg- het besje gewoon in blijft liggen.

In de tuin

Als je van plan bent om een lampionplant aan te schaffen, is het handig om te weten dat de plant woekerneigingen heeft. Zet hem daarom in een bloembak, of plant hem met pot en al in de volle grond. De lampionplant staat het liefste in de volle zon of deels in de schaduw en is goed winterhard. Plant hem nu nog, met lampionnetjes eraan. Dan profiteer je dit jaar nog van zijn piekmoment.

Bron: Fotografie Elly van Kooten

nog meer: tuinieren