Laat liggen!

Boosdoener voor veel winterschade aan planten is de vorst. Maar vergeet ook de wind niet! Bescherm planten: laat je tuin nu zoveel mogelijk met rust en ruim niet alles op.

Bladerdeken

Ik zeg het ook: “Veel vlinderstruiken zijn door de vorst gesneuveld afgelopen winter.” Maar er is meer aan de hand. Het is een samenspel van vorst, wind en ook wel de zon. Droogte is uiteindelijk de reden waardoor veel planten het loodje leggen.

Slipgevaar

Je gazon heeft er voordeel van dat het bladvrij gehouden wordt en uitglijden op terras en paden is ook nergens goed voor. Verder hoef je eigenlijk niet veel te doen om de tuin winterklaar te maken. Laat de tuin zoveel mogelijk met rust.

Nuttig

Laat het afknippen van uitgebloeide stengels zitten tot het voorjaar. Vogels en andere dieren pikken er zaden uit en een sneeuwmuts op een verdroogd bloemscherm is een schilderij op zich. Blad en andere resten beschermen de bodem, maar ook het leven erin, de overwinterende beestjes.

Winterdeken

Ik erger me niet aan herfstblad. Het heeft een functie, ook onder de boom. En op de een of andere manier ruimt het zichzelf op. In het voorjaar even flink er tegenaan en dan ligt de tuin er maagdelijk bij. Laat die winterdeken nu rustig liggen. Van zo’n kaalgeveegde tuin krijg ik het zelf koud. Kun je nagaan, die planten helemaal…

Bron: Tekst Manon Wigny

nog meer: tuinieren