Klimplanten planten

Klimplanten zijn onmisbaar in de tuin omdat je ze overal kwijt kunt: muren, schuttingen, over pergola’s en zelfs in de kleinste hoekjes. Maar hoe plant je klimplanten?
klimplant

Hechtwortels

Er zijn een paar verschillende manieren waarop klimplanten kunnen groeien en zichzelf kunnen vastzetten. Sommige klimplanten redden zichzelf. Zoals een klimop. Die maakt hele grove hechtwortels en zet zich zelf  daarmee vast.

Klimplanten leiden

Er zijn ook klimplanten die je eerst moet leiden als je hem hebt neergezet. Bijvoorbeeld de blauweregen. Als deze plant eenmaal tegen je schutting staat, kun je hem vastmaken. De plant doet het werk verder zelf. Dit geldt niet alleen voor de blauweregen, maar ook voor de vuurdoorn, de jasmijn en leirozen.

Ranken

Ook zijn er klimplanten die steun zoeken door middel van ranken. Zoals de druif en de clematis. Ook die klimplanten redden zichzelf. Bekijk de video voor meer informatie over alle klimplanten.

Wintergroen en bladverliezend

Dan hebben we nog de wintergroene en bladverliezende klimplanten. Een voorbeeld van wintergroene klimplanten zijn de klimop, sommige clematissen en de Toscaanse jasmijn. Bladverliezende klimplanten zijn de druif, de blauweregen en sommige clematissen.

Winterhard

De meeste klimplanten zijn wel winterhard en kunnen dus prima tegen de vorst. Deze zijn ook goed te snoeien. Hoe zwaarder je de klimplanten snoeit, hoe sterker ze vaak terugkomen. Let bij het planten van klimplanten wel op dat je ze de ruimte geeft.

nog meer: tuinieren