Over the top met kleuren in de tuin

Noem het colorblocking, bohemian, kleurrijk of Ibiza-style. Eén ding is zeker: de tuin laat dit jaar véél meer kleur zien dan voorgaande jaren. Uit de lucht gegrepen? Zeker niet!

Felblauw, knaloranje en roze

Vorig jaar viel al op dat er naast de donkere kleuren steeds meer warme tinten in de tuin te zien waren. En toch moest ik een paar keer met mijn ogen knipperen toen ik de nieuwe tuincollectie van IKEA onder ogen kreeg. Hanglampen in contrastkleuren als felblauw en knaloranje, tuinkussens die colorblocken en lichtsnoeren met oranje, roze en blauwe balletjes eraan. Vrolijk? Zeker! Wennen? Ja, dat ook.

Niet uit de lucht gegrepen

IKEA is wat dat betreft de tijd ver vooruit. Bij zowel de Londen Fashion Week als de New York Fashion Week zagen we op de catwalk veel mosterdgeel, limegroen, felblauw en tomatenrood voorbij komen. Volgens het Pantone Color Institute is Ultra Violet de kleur van 2018: een paarstint. Levis gaat voor Heart Wood (wat neigt naar oudroze) en Histor zet met de kleur Climax in op donkerblauw.

Het Copacabana-gevoel

Een paar weken geleden lanceerde online lifestylemerk Made.com hun nieuwe tuinmeubelcollectie. Een van de belangrijkste trends die ze noemen is Summer Punk. Het meerkleurige rotan meubilair van Copa is er in een combinatie van felblauw en roze en groen met citrusgroen. Tegen gekleurde muren zorgt het voor een instant Copacabana-gevoel. Vakantie in eigen tuin, precies waar ook IKEA op doelde met hun Staycation.

It’s all in the details

Om nu halsoverkop de tuinmuren roze te schilderen, is mij wat drastisch. Maar een accent kleur ga ik zeker toevoegen in mijn nieuwe zomertuin. Ben je niet zo goed in stylen en bang voor een kleurenkermis van hysterie? Kies dan één of twee kleuraccenten die je terug laat komen op diverse plekken in de aankleding, zoals kussens, kaarsen of een ornament aan de muur. Als deze kleuren ook nog matchen met de bloemen kan het helemaal niet meer missen.

Kristel blogt over tuinieren

tuinexpert KristelOntspannen kan alleen wanneer je omringd wordt door groen, vindt blogger Kristel Engelen. Kristel schrijft op vtwonen.be/kristel met passie over alles wat met groen te maken heeft. Geen stijve bloemenperkjes of sfeerloze tegelvlaktes, maar knusse sfeertuinen met mooi gestylede zithoeken en wulpse bloemenborders. Dát is het echte buitenleven volgens haar. Voor Kristels werk als groenjournalist is ze altijd op de hoogte van de laatste groentrends, waarvan ze de highlights met vtwonen deelt. Ook in de weekenden experimenteert ze erop los: haar vensterbank is een laboratorium van stekken, jonge zaailingen en spannende combi’s van snijbloemen uit eigen tuin.

Foto’s: Made.com, IKEA

 

nog meer: tuinieren