Hoera, onkruid! (zo erg is het namelijk niet)

Onkruid willen we liever niet in de tuin. Maar soms is onkruid gewoon mooi, en dat gratis en voor niets. Bovendien trekt het vlinders en bijen aan én kun je met sommige soorten heerlijk koken. Elk nadeel heeft zijn voordeel, dat bewijst ook onkruid maar weer.

vtwonen tuin special 3 2021 | planten met rode klaprozen en een tuinhuis op de achtergrond | voordeel van onkruid
De klaprozen komen elk jaar enthousiast terug. Erachter roze/witte Acrolinium roseum, oftewel papierbloem.

Inzicht in de tuin

Er bestaan zeker zo’n honderd onkruidsoorten in de Nederlandse tuinen, waarvan de beruchtste en meest hardnekkige zevenblad, heermoes en hagewinde zijn. Ze hebben alledrie zulke stevige wortels dat er bijna niet tegenaan te wieden is. De onkruidsoort in je tuin zegt veel over de bodem en de kwaliteit ervan. Heb je bijvoorbeeld last van heermoes, dan betekent dat de tuin een tekort heeft aan mineralen. Werk aan de winkel dus als als je dit wilt verbeteren.

Andere onkruidweetjes: brandnetels en zevenblad groeien in voedselrijke grond, klein hoefblad verkiest een bodem met een slechte structuur en kleefkruid is gek op stikstofrijke aarde.

LEES OOK
In vier stappen naar een onderhoudsvrije tuin

Meststof maken van onkruid

Het klinkt gek misschien, maar van onkruid kun je mest maken en daar de tuin van laten meeprofiteren. Let wel op: we hebben het niet over het hele stuk onkruid, want het zaad in bloemen, de bloemknoppen en de wortels kun je niet gebruiken. De stengels en het blad wél, omdat deze mineralen zoals mangaan, magnesium, ijzer en koper bevatten. Deze zijn heel waardevol voor de tuin.

Je kunt de stengels versnipperen op de composthoop of er vloeibare mest van maken. Dit laatste heet ook wel gier en is veel sneller en makkelijker te maken dan compost. Je laat hiervoor de stukken onkruid in een bak regenwater rotten en dit giet je bij de tuinplanten. Vooral potplanten vinden dit heerlijk.

LEES OOK
Onkruid herkennen, bestrijden en voorkomen

Meer vlinders in de tuin

Vlinders kunnen onkruid niet weerstaan en komen dan ook graag af op een tuin met brandnetels. Vlinders leggen hun eitjes aan de onderkant van brandnetelbladeren, wat rupsen heerlijk vinden. Reserveer dus als het even kan een klein hoekje van de tuin voor brandnetels.

Ook met paardenbloemen maak je vrienden met vlinders en insecten. Paardenbloemen zijn namelijk een van de eerste bloemen die in het voorjaar in bloei staan en dat is precies het moment dat vlinders en bijen wakker worden na een koude winter en wel wat lusten. Paardenbloemen geven nectar en stuifmeel en bevatten eiwitten die de dieren op dat moment hard nodig hebben.

LEES OOK
Vlinders lokken

Koken met onkruid

Wokken met zevenblad, een thee trekken van heermoes of een stukje brandnetelkaas. Waarom niet? Met onkruid kun je in de keuken echt je voordeel doen. In dit handige lijstje zie je wat je kunt koken en bakken met verschillende onkruidsoorten.

nog meer: tuinieren