In de keuken én in de tuin: Quinoa

Eetbaar, gemakkelijk én mooi: dat is de plant Quinoa! Lees meer over deze veelzijdige eenjarige plant die je vooral zult kennen uit de keuken…

Kinoa - QuinoaKinoa

Quinoa

Peter Bauwens van Kwekerij De Nieuwe Tuin (voor eetbare planten: groente, fruit en meer) wist het zeker toen ik hem een paar maanden geleden interviewde: 2013 wordt het jaar van Kinoa (Quinoa of Inca rijst). Ik maakte een productie voor het tijdschrift Home and Garden over de toekomst in de tuin. Kenmerken als ‘mooi én eetbaar’ en ‘natuurlijk en zonder kunstgrepen toepasbaar’ worden steeds belangrijker voor tuinliefhebbers. Kinoa, een nieuwkomer in de tuin, heeft het allemaal.

Kinoa is een soort graan dat al door de Inca’s in Zuid-Amerika werd toegepast. Het is gezonder dan tarwe of soja en het is ontzettend makkelijk te kweken, want de eenjarige groeit overal (hoog, laag, koud, warm, droog, nat, aan de kust…) en geeft veel opbrengst. Daarom is het door de Wereld Voedsel Organisatie uitgeroepen tot groente van het jaar. Kinoa kan de honger de wereld uit helpen!

Hij vertelt dat het daarnaast een aantrekkelijke plant is voor de tuin. Wanneer de zaden rijpen, tussen eind augustus en begin oktober, krijgen ze de meest gekke en fantastische kleuren: van wit en geel tot fluor-roze, paars en donkerrood. Het oogsten is eenvoudig. Je wast de zaden en kunt ze koken of drogen voor later gebruik, of malen tot meel. Je oogst zo’n 2 tot 3 kilo per vierkante meter. Kinoa heeft iets meer smaak dan rijst, een beetje hazelnootachtig. De plant is eenjarig, maar met de zaadopbrengst van één plant kun je weer een hectare inzaaien. En nee, de plant woekert niet.

Heb je Kinoa geoogst (of gekocht in de supermarkt), probeer dan eens deze Indiaas gekruide Kinoa van Delicious Magazine.

Bron: Fotografie Wikipedia

nog meer: tuinieren